ÅS: Spørsmålene var mange, både fra innlederne og tilhørerne i kantina på Ås videregående torsdag kveld. Ås IL inviterte ungdom og trenere til sitt antidopingarrangement Ren Utøver.
Godt over 100 ungdommer og noen voksne, fra flere idrettslag, deltok. I løpet av to timer fikk de servert en del kraftige meldinger om konsekvenser ved bruk av stimulerende midler, både på og utenfor idrettsarenaen. De to innlederne holdt oppmerksomheten til publikum oppe med nyttig informasjon og interessante eksempler. Ungdommene lot seg engasjere og praten gikk delvis høylytt i salen.
Avdekke og forebygge
Siri Byrke fra stiftelsen Antidoping Norge fortalte om arbeidet de gjør for å avdekke og forebygge ulovlig dopbruk i idretten. Hun sa at de årlig utfører flere tusen dopingkontroller over hele landet, både varslede og uanmeldte. Alle som driver med idrett i klubber organisert i Norges idrettsforbund kan bli tatt ut til dopingkontroll. Ikke bare under konkurranser, men når og hvor som helst. Og om du sier nei til å gi urinprøve da, kan du bli utestengt fra idretten din for kortere eller lengre tid.
– Hva er det beste med å vinne? Spurte Siri ut i salen. Hun fikk mange svar: seiersfølelsen, digg å slå de andre, vise at vi er best, få premie, stå øverst på pallen og komme i avisa, skryt fra venner og familie, bli rik en gang.
– Vet dere hvilke stoffer som er ulovlige å bruke når dere driver idrett?
Hun viser lista og peker på de viktigste tretypene. Noen få noterer, noen nikker gjenkjennende og noen bryr seg kanskje ikke fordi dette er litt langt utafor deres hverdag.
– Ser dere at det står Cannabis på lista?
Da blir det fart i et par gutter i salen. Hvorfor bry seg med at noen tar litt hasj på en fredags kveld? Det hjelper jo uansett ikke på banen, man blir jo bare sløv! Siri svarer ganske kontant at cannabis er et forbudt rusmiddel i Norge.
Dealbreaker
Så inviterer Siri på en liten aktivitet som heter Dealbreaker og ber alle om å reise seg.
Et ord kommer opp på skjermen og hun sier at de som ikke kan tåle at dette skjer med dem ved dopmisbruk, skal sette seg. Ordene som etter hvert vises er konsekvenser ved bruk av dop, særlig helsemessige og sosiale: humørsvingninger, økt aggressivitet, kviser og sprekker i huden, søvnproblemer ... jo da, stadig flere setter seg ned- hvem vil vel ha mere kviser? Men noen står ganske standhaftig ennå. Så kommer nedsatt fertilitet på skjermen. Siri sier- altså, vanskelig å få barn. Og dette gjelder både jenter og gutter.
Samtlige jenter har nå satt seg ned.
Det siste ordet dukker opp: Brystutvikling – Gutter får pupper! Nei takk! De siste guttene setter seg ned.
Uten mat og drikke, duger helten ikke-er et gammelt jungelordtak. Det er tid for pizza, og jammen står det et par esker med fristende doughnuts på bordet også. Det setter fart i forsamlingen! Kun en til hver roper en fortvilet arrangør i det hordene kaster seg over søtsakene.
Nå er det vel noen som tenker at dette var vel ikke riktig servering for idrettsungdom på et Ren Utøver-arrangement?!
Mat er ikke farlig
Roddy McLeod, leder av Ås treningssenter og neste innleder, svarer det mange tenker:
– Spis pizza med god samvittighet! Mat er ikke farlig, men tenk på hva du putter i munnen på daglig basis. Spis så du får i deg både proteiner, vitaminer, karbohydrater og fett. Kroppen din skal utvikle seg og du skal yte når du trener. Og den treninga du driver med nå og frem til du er rundt 25 legger grunnlaget for din kropp og helse resten av livet. Slutten du nå, vil du angre seinere!
Roddy er meget klar og sterk i sitt budskap til de unge, som sluker hvert ord.
Han gir eksempler på folk han har møtt på treningssenteret som har vært veldig opptatt av å få resultater fort – les større og finere kropp, mere muskler og større prestasjoner. Både bruk av midler på dopinglista og lovlig kosttilskudd får gjennomgå av den erfarne treneren. Roddy var selv i mange år aktiv i håndball og squash og er personlig trener nå. Med fire barn som etter hvert trener har han et brennende engasjement i hvordan ungdom selv kan påvirke sin fremtidige helse og daglige idrettsglede.
– Tren så mye du kan og vil, spis det du vil, men tenk på hva det inneholder! Og hold deg unna kosttilskudd!
Kosttilskudd
Han gjentar Siris budskap enda sterkere om at kosttilskudd kjøpt på nett eller i andre land kan inneholde ulovlige stoffer. De fleste har rett og slett ikke bruk for kosttilskudd om de spiser vanlig og variert mat i riktige mengder. Ikke BARE pizza og donughts, med andre ord.
– Ikke tro at du lettere får en kjæreste om du får seks kilo mer muskler – tror du jenta vil ha en som blir mer og mer aggressiv? Hvorfor vil jenter operere seg til en annen rumpe, når kroppen funker og man er i god form?
Roddy spør retorisk ut i salen etter å ha fortalt om et personlig møte med en som ville ha hans bekreftelse på at rumpa hennes var «feil». Ingen svarte høyt, men mange hadde kanskje egne tanker om temaet.
Vi rekker så vidt å spørre noen av ungdommene om hva de synes om arrangementet før de fyker ut døra til en forsinket baskettrening:
– Dette var skikkelig bra! Hadde ikke tenkt på det med kosttilskudd. Greit å få vite hva ulike stoffer gjør med kroppen.
– Visste ikke så mye om dopingkontroll og at alle kan bli tatt ut
– Har hørt om Pre workout, som Roddy snakka om, og mange tenker nok at det er bra. Men han sa jo at det bare er tull. Egentlig greit.
– Ok at ikke pizza står på dopinglista!
Ikke til dopingkontroll
Anna Reisæter Overvoll har litt mer tid når vi treffer henne i en kroppsøvingstime på Ås stadion dagen etter. Hun var på arrangementet og syntes det var fint. Det var en del hun ikke visste om på forhånd, som det er nyttig for henne som friidrettsutøver å kjenne til.
– «Jeg likte godt at Siri og Roddy var forskjellige. Likte Dealbreakeren til Siri. Den leken viste enkelt hva vi kan risikere med dop. Roddy hadde eksempler som også er relevante for meg som friidrettsutøver»
Hun kjenner ikke til noen i idrettslaget som har vært i dopingkontroll, men vet i hvert fall nå at det kan skje.
På spørsmålet vårt om det var noe hun savnet av temaer på arrangementet, nøler hun litt.
– Ikke egentlig, men vi kunne gjerne ha lært mer om kosthold og idrett en gang. Mange er opptatt av det.
Ja, kanskje det var en god idé. På Ås er det jo mange kompetente fagmiljøer innen ernæring og kosthold. Både blant dyr og mennesker.