Gå til sidens hovedinnhold

23. desember fylte en av Norges største nålevende kunstnere, Jan Baker i Ås, 80 år uten noen form for oppmerksomhet fra Ås kommune

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

23. desember fylte en av Norges største nålevende kunstnere - en kunstner av internasjonalt format - Jan Baker - 80 år. Før den store dagen hadde Baker jubileumsutstilling i de anerkjente galleriene Hamar Sagbladfabrikk og Soli Brug.

Vårt spørsmål er: Hvordan har Ås kommune – Bakers bostedskommune - som han har bidratt til å sette på kunstkartet i mange tiår – markert hans 80 års dag og jubileum?

Baker er opprinnelig fra Stange kommune, og utstillingen på Hamar ble åpnet med en hyllest fra Stange kommunes kultursjef, Solbjørg Tveiten. Vi besøkte Bakers jubileumsutstilling både i Hamar og på Greåker. Vi besøker flere titalls utstillinger - av vekslende kvalitet - i inn- og utland i året. Bakers utstilling var en fantastisk kunstopplevelse. Ifølge media solgte da også Baker for om lag to millioner kroner før jul. - Enorm interesse, fortalte gallerist Ole Dørje på Soli Brug til Østlandets Blad.

Interessen for Baker skyldes både hans meritter og hans nye bilder. Og det er en imponerende CV han kan vise til: Internasjonale priser i Frankrike og Tyskland. Betydelige utsmykningsoppdrag over hele landet. Representert i blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museet for Samtidskunst, Norsk kulturråd, Bergen Billedgalleri, Den Svenske Stats Konstråd og Kulturministeriet i Bonn. 13. september 2005 mottok han Kongens fortjenstmedalje i gull for sin kunstneriske innsats. «Hans særegne kunstneriske uttrykk har gjort ham til en anerkjent og ofte benyttet billedkunstner i inn- og utland», var noe av begrunnelsen for nesten 15 år siden. Vi antar at politisk og administrativ ledelse i Ås kommune – i alle fall kommunes kulturpolitikere – kjenner til dette?

De færreste kommuner har en kunster av et format som Baker blant sine innbyggere. Han har dessuten vært en god og trofast ambassadør for Ås gjennom et langt liv. Det håper vi kommunen husket 23. desember? Om ikke, så bør de se hvordan de kan hedre hedersmennesket Jan Baker selv om vi har kommet til 2020, slik vi er sikker på at andre kommuner hadde gjort med sine store kunstnere og andre «helter».

Kommentarer til denne saken