Gå til sidens hovedinnhold

Ås-talent kan vinne millionstipend:– En stor ære å bli nominert

Den unge fiolinisten Ludvig Gudim (21) er én av tre finalister til Equinors prestisjetunge klassiske musikkstipend på én million kroner. Med erfaring fra de store verdensscener, skal Ås-talentet overbevise juryen med sine klassiske musikktoner.

I høst er det duket for utdeling av Equinor Morgendagens helters talentstipend på hele én million kroner. I følge Equinor er formålet med stipendet å løfte lovende norske musikktalenter. Stipendet skal være en døråpner for unge musikere som ønsker en internasjonal musikkarriere. I år er Ås-gutten Ludvig Gudim én av de tre finalistene som har imponert den verdenskjente pianisten, Leif Ove Andsnes, og resten av juryen.

– Ludvig er blant Norges mest fremadstormende fiolinister. Han har allerede utmerket seg på den internasjonale scene, og har vist en formidabel innsats hele veien. Det er ingen tvil om at årets finalister er verdige kandidater til Equinors talentstipend, sier Andsnes, juryleder og mentor for Equinor Morgendagens helter.

Vil hjem til Norge etter New York-suksess

Siden 2017 har Ås-talentet gått på den prestisjefylte musikkhøyskolen, Juilliard i New York etter han utpekte seg ved Itzhak Perlmans sommerskole. Med en fiolin verdt millioner på utlån av Anders Sveaas' Almennyttige Fond (ASAF), har Ludvig stått side om side med verdenskjente musikere på den internasjonale scene. Etter studiene vender Ludvig hjem til Ås, og hvis han vinner vil stipendet brukes på plateinnspilling, egen fiolin og møte med europeiske musikere.

– Etter noen år i USA har jeg innsett hvor mye jeg setter pris på å bo i et land som Norge. Derfor er planen etter studiene å flytte hjem for å spille inn debutplaten min, og etablere meg som musiker i Europa, sier Ludvig, og fortsetter:

– Det er en stor ære å være nominert til årets Equinor-stipend, og gå i fotsporene til alle de enestående musikerne og tidligere finalister. Hvis jeg blir den heldige vinneren av stipendet skal det gå til blant annet plateinnspilling og til å møte viktige forbindelser. Drømmen er også en dag å eie min egen fiolin, forteller Ludvig.

Som sønn av den kjente ballettdanseren, Ketil Gudim, fikk Ludvig klassisk musikk inn med morsmelken. Til tross for at han snuste på dans, tok det ikke lang tid før Ludvig ble dratt mot musikken. Allerede som elleveåring debuterte han som fiolinist under Nobels fredspriskonsert, og hans største bragd som musiker var da han fikk opptre på Carnegie Hall i New York.

Les også

Fio­lin­ta­len­tet Lud­vig Gudim (21) fra Ås om den tunge tiden: - Holdt på å bytte ut fiolinen med Playstation

Gudim setter Norge på kartet

Millionstipendet er en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter hvor Equinor støtter talenter innen realfag, kultur og idrett. Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter, har latt seg imponere over det høye ambisjonsnivået til Ås-talentet.

– Tross sin unge alder har Ludvig vist fremragende prestasjoner i lang tid, og han er definitivt en musiker vi bør følge med på. Med det pågangsmotet og gløden som ligger bak de utallige timene med øving er det ikke rart at juryen har lagt merke til hans kvaliteter, sier Instebø.

Verdenskjent jurylederJuryleder Leif Ove Andsnes er verdenskjent pianist og en av Norges mestvinnende musikere med sine elleve Spellemannspriser. Andsnes var også en av de første musikerne som mottok Equinors klassiske musikkstipend tilbake i 1990.

– Da jeg mottok stipendet for 30 år siden var det en viktig anerkjennelse om at jeg var på vei mot en internasjonal karriere. Det kan utvilsomt utgjøre en forskjell for finalisten som stikker av med seieren, sier Andsnes.

Hvorvidt det blir Gudim som mottar Equinors klassiske musikkstipend gjenstår å se frem til avsløringen sent i november.

Årets nominerte er Ludvig Gudim, August Schieldrop og Johan Dalene. Årets jury består av: Leif Ove Andsnes, André Wallan Larsen, Marianne Beate Kielland, Elise Båtnes og Ole Kristian Dahl.

Fjorårets vinner av talentstipendet var cellisten Sandra Lied Haga fra Nordstrand.

Kommentarer til denne saken