Applausen runget i Rococo-salen på Grand hotell da Follofeler spilte under en festmiddag til ære for Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark.

Fra første tone fylte salen, strålte dronningene med brede smil. Det var tydelig at både dronning Margrethe og dronning Sonja, som også var til stede under middagen, satt stor pris på musikken til ungdommene fra Ås, Ski og Drøbak. 19 unge i alderen 10 – 16, under ledelse av Elisabet Olhans og akkompagnert av Laila Finvik Pettersen, bidro til å skape en uforglemmelig kveld for dronningene og de rundt 120 gjestene på Grand.


Follofeler var invitert av Foreningen Norden i anledning utdelingen av Foreningen Nordens språkpris som mandag 26. september ble tildelt dronning Margrethe av Danmark for hennes glødende engasjement for å bevare og styrke det skandinaviske språkfellesskapet.

Dronningen mottok prisen tidligere samme dag i Foreningen Nordens hus, overrakt av selveste dronning Sonja.

Under festmiddagen delte Follofeler scenen med Helene Bøksle, Ghita Nørby, Bobbysocks og Gospelkoret HIM. Blant de offentlige gjestene var prinsesse Christina fru Magnuson (Kong Carl Gustavs søster), statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland, ordfører Marianne Borgen og de nordiske lands ambassadører til Norge. I salen var det mange kjent fjest å se. Tidligere vinnere av Foreningen Nordens språk pris Victor Leksell, Jakob Oftebro, Fredrik Skavlan, Sofie Gråbøl og Inger Nilsson var blant de feststemte gjestene denne kvelden.

Alle var tydelig begeistret for de sjarmerende musikerne fra Follo som med glød og til stor jubel spilte «Polska på loftet» av Lars Hökpers og «Juniorvals» av Gjermund Lars.

Om Follofeler

Ungdomsensemblet «Follofeler» er sammensatt av barn og unge fra Follo-kommunene i samarbeid med kulturskolene. De fleste deltagerne spiller i et av regionens strykeorkestre, og får gjennom Follofeler undervisning i folkemusikk og andre musikkgenrer.

Gruppen ble etablert sommeren 2016 etter inspirasjon fra den svenske ungdomsgruppen «Dalaviolinisterna».

I dag har Follofeler rundt 20 medlemmer i alderen 10 til 19 år. Follofeler ønsker blant annet å fokusere på lokal folkemusikk fra Follo-regionen. I tillegg har ensemblet begynt å koreografere sine konserter.

Repertoaret spenner fra klassiske perler via pop- og filmmusikk til norsk og svensk folkemusikk.

Gruppens leder er Elisabet Olhans.

Om Foreningen Nordens språkpris

Foreningen Norden Norge deler hvert år ut Foreningen Nordens språkpris for å hedre personer eller institusjoner som har bidratt til økt språkforståelse på tvers av landegrensene i Norden. Foreningen Nordens språkpris deles ut til «en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen».

Tidligere vinnere:

2010: Programlederen Fredrik Skavlan

2011: Artisten Jason Diakité – artistnavn Timbuktu

2012: Skuespilleren Ghita Nørby

2013: Islands tidligere president Vigdís Finnbogadóttir

2014: Skuespilleren Jakob Oftebro

2015: Nobelprisvinner og tidligere president i Finland Martti Ahtisaari

2016: Dramaserien SKAM

2017: Møbelprodusenten IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad

2018: Skuespilleren Sofie Gråbøl

2019: Skuespiller Inger Nilsson

2020: Sanger Victor Leksell

2022: H.M. Dronning Margrethe II av Danmark