Gå til sidens hovedinnhold

Ås-ungdom vil inkludere så mange som mulig: – Viktig at de unge havner «innafor» og ikke «utafor»

Artikkelen er over 1 år gammel

- Vi prøver å inkludere så mange unge som mulig, sier Ås ungdomrsråd til Ås Avis.

ÅS: Torsdag og fredag denne uken var ungdom fra elev- og ungdomsråd i hele Follo samlet på Quality Hotel Mastemyr i Kolbotn, til konferansen «Innafor 2019», om radikalisering og utenforskap.

Ås ungdomsråd, har fått 300 000 kroner fra Kompetansesenter for Kriminalitetsforebygging for å arrangere et seminar.

Leder i Ås ungdomsråd Daniel Martinsen. og rådsmedlemmer Ulrik Barfelt og Viktoria Sofie Leinhardt var fornøyde med seminaret da Ås Avis stakk innom.

– Dette er det første store seminaret for ungdom i Follo. Her kan elevutvalg fra ulike skoler kan snakke sammen og utveksle erfaringer. Vi skal lære om temaet og ikke minst skal vi ta med oss kunnskapen hjem til skolen og planlegge konkrete tiltak. Vi skal prøve å inkludere så mange som mulig, sier de til Ås Avis.

Arrangementer

Spørsmålet om å inkludere alle på skoler er noe ungdomsrådet allerede prioriterer høyt.

– Hvis man føler at man hører til er det mindre sjanse for å havne i et dårlig miljø. Vi tror arbeidet vi driver med i ungdomsrådet i Ås er med på å motvirke utenforskap. Vi har bl.a. arrangert LAN på MiIdtgard og gratis kino og pizza natt til 1. mai. På det meste har vi hatt 200 deltagere, sier Daniel.

– Vi ønsker også å bruke Brevoll som en møteplass for aktiviteter, supplerer Ulrik

Ungdommene sier de vet at utestenging og mobbing har vært et problem i Ås-skolen. Men radikalisering som en følge av dette har de ikke sett noen tegn til i sin omgangskrets.

– Det er for lite fokus på dette med utenforskap. Kanskje fordi det er noe som er vanskelig å legge merke til, sier Ulrik.

Ås ungdomsråd samler ungdom fra hele Follo for å motvirke radikalisering og utenforskap

Vil engasjere politikerne

Nå håper ungdommene å få engasjert politikerne i Follo og Ås til å sette spørsmålet om inkludering på agendaen, og gjerne gjennomføre et lignende seminar som de unge har hatt

– Føler dere at politikerne i Ås lytter til dere unge?

– Ja. De er flinke til å høre på oss. Men det kommer ikke ofte noe konkret ut av det. Det blir litt sånn som med opprøret mot klimakrisen vi har sett. «Det er bra at dere engasjerer dere, men ...»

«Innafor» og ikke «utafor»

En av dem som holdt innlegg på «Innafor 2019» var Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for FrP.

I sitt innlegg til ungdommene la han vekt på farene ved det å havne utenfor fellesskapet.

– Sannsynligvis leder utenforskap til en søken etter å «høre til et sted». Noen vil finne den tilhørigheten i radikaliserte miljøer. Da er nøkkelen å unngå utenforskap, altså sørge for at alle fører seg inkludert i skolen og på fritiden. Da må man også klare å «holde på ungdommene» gjennom videregående, slik at man er «innafor» og ikke «utafor». Husk at radikaliseringen ikke bare er en type. Det er flere -ismer: nazisme, islamisme, kommunisme.

Kommentarer til denne saken