FOLLO: I en undersøkelse gjort for DNB kommer det frem at folk i Viken bekymrer seg mye for økte renter, matpriser og strømpriser. I undersøkelsen har bankkundene blitt spurt om hva de har gjort, hva de kan gjøre og om de tenker mye på økonomien. Svarene viser at folk i utgangspunktet ikke tenker så mye på økonomi som banken hadde håpet.

– Nordmenn bruker én time i måneden på økonomi, mens vi bruker tre timer om dagen på sosiale medier. I disse tider burde vi kanskje bruke litt mer tid på å tenke på økonomien, sier banksjef Karen Marie Sæther-Larsen i DNB Follo til ØB.

Tall fra undersøkelsen viser at 54 prosent av kundene til DNB i Viken fylke har hatt eller skal ha en gjennomgang av økonomien, mens 34 prosent sier de ikke har gjort det.

De aller fleste bekymrer seg over strømprisene, matprisene og renteøkningene.

– Vi som bor i Stor-Oslo har jo blant landets høyeste priser, og høyere renter kombinert med økte matvarepriser og strømpriser kan tære på privatøkonomien. Opplever du det er det viktig at du tar kontakt med banken.

– Søk råd

44 prosent mener at økonomien påvirker livskvaliteten i svært stor eller ganske stor grad.

– Det er et tankekors i disse dager hvor vi ser at annenhver nordmann sier at det blir tøft for privatøkonomien med de økte husstandsutgiftene, sier banksjefen.

Hun mener også at det er viktig for helsa å ha kontroll på økonomien.

– Gjeld kan skape dårlig psykisk helse, derfor er det viktig både økonomisk, men ikke minst for din psykiske helse, å snakke med noen om det. Mange føler nok på skam når det gjelder økonomiske problemer, ofte fordi fasaden til alle andre virker som at man har kontroll. I banken kan du få hjelp til å få oversikt over økonomien slik at du blir mer bevisst på hvor pengene dine går, og ikke minst kan banken komme med løsninger til hvordan du skal slippe å bekymre deg så mye, oppfordrer Sæther-Larsen.

Banksjefens tips

Økte priser gjør at privatøkonomien blir strammere. Økte pris på mat og strøm er på toppnivå blant bekymringer.

  • Selv om prisene øker, er det mulig å beholde et økonomisk handlingsrom i hverdagen.
  • Begynn å betale ned dyre smålån, som kredittkortgjeld, forbrukslån og annen dyr gjeld. De har ofte høye renter som blir dyrere med tiden
  • Gå gjennom ulike avtaler du har, både på forsikring, abonnementer, strøm, mobil og lån.
  • Små utgifter kan være usynlige i hverdagen, men kan bli store over tid. Gå gjennom de små, og kanskje litt unødvendige utgiftene du har, og se hvor du kan spare.
  • Det du sparer kan du sette inn på en bufferkonto.