Gå til sidens hovedinnhold

Det nye badet

Artikkelen er over 9 år gammel

Nå skal badene være oppholdsrom med plass til både godstoler og treningsutstyr.

(Siste)

Her skal vi skjemme oss bort, og aller helst integrere en god dose tekniske dingser.

– Baderommet har blitt et viktig og prioritert rom i huset. Vi legger gjerne penger i oppussing eller bygging av bad, og drømmen er et velværerom hvor vi kan slappe av og trekke oss tilbake fra en hektisk hverdag, sier Bjørg Owren, adm. direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no).

De som jobber med utforming av bad i det daglige har samme oppfatning:

– Stadig flere ønsker seg store bad som kan fungere som oppholdsrom og bruksrom i tillegg til rene baderom, og dette går gjerne på bekostning av garasjer, boder og vaskerom ved at man slår ut veggene, sier interiørarkitekt og baderomspesialist Åse Imset.

Det skal også gjerne være plass til både treningssykler, -benker og gode stoler med myke puter. Dobbeldusjer på 160 x 90 cm med to dusjarmaturer blir stadig vanligere.

– Både dusjer og badekar skal helst være så store at det er plass til to, og mor ønsker seg en godstol ved siden av slik at hun kan ha det komfortabelt når hun passer på barna som bader, fortsetter Imset.

Radio, skjult høytaleranlegg og TV integrert i speilet er heller ikke uvanlig lenger, og interiørarkitekten kan også fortelle om tilfeller der hun har bygd inn små kjøleskap til kundens dyre kremsamling. Tekniske fremskritt fører i tillegg til at far kan få sin dose teknologi inn på badet.

– Framtidens dusjarmaturer har for eksempel en liten dings som gjør at vannet trekkes mot sluket som en magnet. Slike finesser er spesielt menn veldig interessert i å høre mer om, forteller hun videre.

Fargevalget på badet gjenspeiler i stor grad fargetrendene ellers i huset. Og ifølge Imset vil de aller fleste vil ha milde, gode farger som offwhite, beige og grått. Hun designer som oftest baderom uten dekor på veggene.

– Mange er opptatt av at rommet skal se så stort ut som mulig og velger store homogene fliser som er rettskåret og derfor kan legges med en fyrstikksbredde avstand. Med minimale fuger blir rengjøringen enklere og flaten ser større ut, fortsetter hun.

Samtidig er det fortsatt en del mosaikk, gjerne glassmosaikk, og rullestein.

– Den nyeste rullesteinen er riktignok mye større enn den vi har sett mye av tidligere, og nå skal det også gjerne være lys mellom steinene, forteller Imset.

Betong er også en voksende trend – både på bad og i resten av huset, og det kan være malt, slipt eller ha en naturell look.

– For å unngå at betongen virker så kald, kombineres den gjerne med naturmaterialer og andre gjenbruksgjenstander. Det er også mange som integrerer treverk i helheten på badet, gjerne furu som er behandlet med farger som gjør at den ser ut som et eksotisk treslag, sier eksperten. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør