Gå til sidens hovedinnhold

Enklere å bygge

Artikkelen er over 9 år gammel

Det skal bli enklere å bygge på boligen eller bygge en ny garasje på egen eiendom.

(Siste)

Det var ett av løftene kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) kom med da hun fredag presenterte regjeringens stortingsmelding om byggevirksomhet i Norge.

Hun lovet blant annet at endringer i bygningsloven slik at tilbygg på under 50 kvadratmeter, og garasjer på inntil 70 kvadratmeter, ikke skal være søknadspliktige.

Den eneste forutsetningen er at naboene ikke protesterer.

Meldingen tar også for seg energieffektivisering. Navarsete påpekte at de tekniske byggeforskriftene vil bli skjerpet i 2015 til passivhusnivå og i 2020 til nesten nullenergi-bygg.

Regjeringen mener også kompetanse i byggebransjen må bli bedre på dette området, og Navarsete inviterte derfor bransjen til et utvidet samarbeid.

– Jeg er fornøyd med at meldingen inneholder viktige klimatiltak og forenklingstiltak, sier bygningspolitisk talsperson Hilde Magnusson i Arbeiderpartiet.

– Meldingen inneholder gode nyheter for framtidens boliger. Det skal legges til rette for at framtidens hus skal være energieffektive bygg med god kvalitet. Dagens bygg står for hele 40 prosent av energibruken. Ved å skjerpe energikravene, legger vi grunnlaget for at nye boliger skal bli mindre energikrevende og bidra til en mer klimavennlig samfunnsutvikling, sier hun.

Bellona er langt fra så imponert som Arbeiderpartiet:

– Energieffektivisering er et av de viktigste klimatiltakene som finnes. Dessverre gjør regjeringen fint lite for at folk flest skal kunne redusere energiforbruket selv. De rødgrønne lar enda en sjanse til en oppussing av norsk klimapolitikk gå fra seg, sier Bellona-rådgiver Guro Nereng.

Bellona er skuffet over at meldingen ikke legger opp til å gjøre det lettere for husholdninger og næringsliv å bidra i klimakampen.

– Vi har gang på gang foreslått enkle, gode ordninger som gjør at folk flest kan redusere energiforbruket selv. Men i denne slappe stortingsmeldingen er det ingen hjelpende hånd å få fra regjeringen, sier Nereng.

– Hvis man for eksempel vil etterisolere boligen sin, får man i dag ingen støtte fra Enova. Lista over strømsparetiltak som får støtte, må utvides kraftig. (ANB)