Gå til sidens hovedinnhold

Pass på fuktigheten

Artikkelen er over 8 år gammel

Før var høy luftfuktighet et større problem enn tørr luft. Med nye byggeteknikker, har situasjonen snudd.

(Siste)

Særlig nå om vinteren kan tørt inneklima føre til skader både på parkett, tremøbler – og på oss som bor i huset.

Har du et nytt hus, bør du derfor være ekstra obs. I nye hus er det nemlig ikke uvanlig at den relative luftfuktigheten synker langt under de anbefalte verdier; blant annet på grunn av gode(!) ventilasjonssystemer.

Dette kan gå hardt utover tregulv og møbler.

– Gulv som produseres for det skandinaviske markedet, er akklimatisert for et tørt klima, men av og til hender det likevel at gulv får typiske uttørkingsskader som nivåforskjeller, knirk eller – i verste fall – sprekker, sier Knut Bakke hos Alfort & Cronholm, som selger både tre- og laminatgulv.

For de aller fleste parkettgulv anbefales det at den relative luftfuktigheten ligger på et nivå mellom 30-40 og 60 prosent. Dette gjelder både rimelig, tynn parkett og de mer påkostede gulvtypene.

– Mange er ikke klar over at tørr luft kan ha så stor påvirkning på parketten og blir overrasket når vi gjør målingene. Heldigvis er det ikke vanskelig å gjøre noe med den tørre luften. Og med mindre gulvbordene har sprukket opp, vil som regel problemene man har opplevd med tregulvet stabilisere seg og gå bort av seg selv når luftfuktigheten tilbakeføres til et riktig nivå, sier han videre.

I de tilfeller hvor uttørkingen har foregått over lengre tid er det imidlertid alltid en risiko for at skaden blir permanent.

Ifølge Astma- og allergiforbundet (NAAF) kan en for lav luftfuktighet også være skadelig for oss mennesker. Det kan gjøre at vi blir tørre i halsen og kanskje mer utsatt for forkjølelse.

– Lav luftfuktighet, høye partikkelmengder i inneluften kombinert med litt høy innetemperatur kan gi ubehag hos mange mennesker, spesielt astmatikere, forteller seniorrådgiver for inneklima hos NAAF, Nils Ledermann.

Organisasjonen råder derfor at relativ luftfuktighet aldri bør være lavere enn 20 prosent. Veldig lav luftfuktighet (under 10 prosent), kan i tillegg gi problemer med statisk elektrisitet.

Ideelt sett for oss mennesker bør luftfuktigheten ligge mellom 20 til 40 prosent om vinteren og 20 til 60 prosent om sommeren.

Så selv om velisolerte hus med vinduer av isolerglass, balansert ventilasjon med varmegjenvinning, varmepumpe og peisovn er fint for miljøet og privatøkonomien, medfører den nye standarden også noen nye utfordringer i form av tørr luft.

Det er hovedsakelig i vinterhalvåret, altså fyringssesongen, problemene oppstår.

Tregulvet i nærheten av peisen og sørvendte vinduer er spesielt utsatt, da det her ofte er både varmt og tørt.

Om sommeren er vanligvis luftfuktigheten naturlig høyere enn på vinteren, og man ser sjelden problemer forbundet med tørr inneluft.

Gulvvarme kan også være en medvirkende årsak til tørr inneluft.

– Om man både har et tørt inneklima og gulvvarme øker risikoen for uttørking. Med gulvvarme er det også viktig at man regulerer temperaturen sakte, slik at treverket rekker å tilpasse seg inneklimaforandringene, påpeker Knut Bakke.

For å måle luftfuktigheten i rommet kan du gå til anskaffelse av et hygrometer. De er tilgjengelig hos elektrokjedene, og en enkel variant koster rundt en femtilapp.

Ifølge Bakke er det enkelt for gulvprodusentene å identifisere luftfuktighetsskader ved å undersøke fuktigheten i luften og i selve treet. Fuktnivået i treet gir et direkte bilde av hvor tørt klimaet har vært i den siste perioden, og man kan da lett konstatere om årsaken til problemet er tørr luftfuktighet i en lengre periode.

Vi mennesker produserer mye fuktighet gjennom å puste, dusje, lage mat, tørke tøy og så videre. Men i en moderne hverdag, hvor de aller fleste er på arbeid, skole eller barnehage om dagen, er ikke den naturlige fuktproduksjonen nødvendigvis tilstrekkelig.

Redusert innetemperatur og å tilføre mer fukt ved for eksempel å ha døren til badet åpen etter en dusj, kan ha positiv effekt på tørr luft. Til og med potteplanter kan bidra til å øke luftfuktigheten.

Hvis man opplever at luftfuktigheten ikke stiger tilstrekkelig ved enkle tiltak kan løsningen være en luftfukter. De er også tilgjengelig hos elektrokjedene, og kan fort vise seg å bli en god investering om alternativet er et uttørket gulv eller problemer med luftveiene.

Høy luftfuktighet er i seg selv ikke skadelig for oss mennesker, men kan gi grobunn for muggsopp, som igjen kan gi helseplager og skader på bygningen.

Blir det høyere luftfuktighet enn 75 prosent, kan muggsoppen begynne å vokse.

– Det er noen forhold som er viktige for å begrense innendørs luftfuktighet, sier Nils Ledermann i NAAF:

– Ikke skru av ventilasjonen eller avtrekksviftene helt, ventilasjonsluker i ytterveggene bør ikke tettes eller lukkes helt igjen, tørking av klær bør foregå i godt ventilerte rom som bad eller våtrom, skru på avtrekkshetten i god tid før matlaging for at luftstrømmen skal opparbeide et godt undertrykk som trekker ut fukt og steike-os. (ANB)

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør