Slik får du pen plen

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Irriterer du deg over mose og ugress i gressplenen? En velstelt plen krever en viss innsats, men er slett ikke umulig å oppnå.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

– Jo oftere du klipper, jo bedre kvalitet får du på gressplenen, sier golfbanesjef Stefan Bo Schøn.

Ved å klippe ofte får du tettere gressmatte. I forkant av turneringer klippes gresset på deler av golfbanen det tre ganger per dag! Det er selvfølgelig ikke nødvendig på hjemmebane.

– Hjemme klipper jeg tre ganger i uka, sier banesjefen, og legger til at hans foretrukne høyde på nyklippet gress er to centimeter.

På golfbanen varierer klippehøyden fra én millimeter til ti centimeter, avhengig av baneområde, formål og sesong. Klipperetningen endres jevnlig for å få optimalt resultat.

– Det er når man opplever golfbanens forskjellige «rom» man virkelig snakker gresskvalitet, sier Schøn.

Jobben med å få perfekt gress, bør starte så fort snøen smelter, rådes hageeiere nærmest årlig. Men det er ingen grunn til å fortvile om du er sent ute.

Ifølge Schøn blir plenen både tett og fin etter noen runder med gressklipperen. Plener med mye uønsket mose behandles med mosefjerner. Stimuler så til bedre vekstvilkår for gress, og så til på nytt.

For å kunne snakke om virkelig god kvalitet, må underlaget ha nok luft.

– Denne ser kompakt ut, men inneholder mange små porer, sier Schøn og viser fram en prøve fra golfbanen, et lite stykke jord med gress på toppen.

– Målet er at den skal inneholde 50 prosent material, 25 prosent luft og 25 prosent vann. Det er nærmest umulig å få til.

Mye forskjellig utstyr må til for å pleie og velfrisere en golfbane. Når det gjelder lufting, kommer man langt i private hager med ei jernrive eller et greip, eller man kan leie en plenluftemaskin.

– Dette området har jeg brukt jernrive på. Du kan fortsatt se stripene i gresset, sier Schøn som er banesjef ved golfanlegg Miklagard Golf på Kløfta i Akershus.

Ved å rufse opp i øverste jordlag blir jorden rundt røttene mer porøs. På den måten kommer det luft til røttene, noe som er viktig for god vekst. Et særdeles tynt lag med finkornet sand er strødd over. Gjør gjerne dette hjemme, rak så sanden inn i plenen, og porene får bedre funksjon, råder Schøn. (ANB)

Frø er ferskvare. Det kan du lese mer om her.

Artikkeltags