– Det hender at vi rykker ut til boliger som er utstyrt med røykvarslere som ikke virker, sier branninspektør Daniel Solli i Follo Brannvesen i en pressemelding fra Gjensidige.

Røykvarslere kan smelte, de kan gå ut på dato og batteriene kan gå tomme. Solli forteller også at de har rykket ut til boligbranner hvor de har oppdaget at røykvarsleren har ligget på kommoden, i påvente av batteribytte.

10 års levetid

Han sier at en røykvarsler bør byttes ut etter maks ti år, og at man én gang i måneden bør teste om den fungerer gjennom å trykke på knappen, skriver ØB.

– Vi vet at røykvarslere redder liv. Hvert år kan 10–20 personer takke røykvarsleren sin for at de lever. Derfor er det avgjørende at utstyret fungerer, understreker branninspektøren.

– God gjerning

Han forteller også at en optisk røykvarsler passer best til boliger, fordi den er god på å oppdage ulmebranner, som er mest vanlig i boliger.

– I tillegg bør du velge røykvarslere som kan seriekobles. Det betyr at hvis én enhet slår alarm på grunn av røyk- eller varmeutvikling, blir alle varslerne i boligen utløst samtidig. Det kan gi deg tiden du trenger for å slokke et branntilløp eller evakuere alle i boligen, sier Solli.

– Hvis du vil gjøre en god gjerning i førjulstiden, hjelper du et eldre familiemedlem eller en nabo med å sjekke røykvarslerne. Test dem, bytt batteri og vurder om de bør erstattes med nye. Har man bodd lenge i samme bolig, er det sannsynlig at røykvarslerne er av eldre dato, fortsetter branninspektøren.