Ansvar og forpliktelser

Einride Berg (Ap)

Einride Berg (Ap) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lederskribenten i Ås avis mener at det er rett og riktig å gi 16 åringer stemmerett ved lokalvalg. Avisen legger til grunn at dette vil styrke demokratiet.


Da kan det være et nærliggende spørsmål - hvor går grensen for demokrati? Etter alder? Etter modenhet? Etter ytelse? Hvor går i så fall grensen? Hva er mest demokratisk, at 16 åringer får stemmerett eller at den deles uten bloc på prematurisk avdeling?
Noen partier mener at stemmeretten skal senkes, det gjelder spesielt V og SV, og ingen mistenker dem for at de gjør det i håp om å øke egen valgoppslutning. Selvfølgelig ikke.


At det er en stemmrettsalder i Norge - og i andre land - handler ikke bare om modenhet, det handler i like stor grad om ansvar og forpliktelser. De som betaler skatt vil ha innflytelse over hvor skattepengene brukes. De som ikke betaler skatt bryr seg knapt om dét. Det er som kjent lett å være raus på andres penger: Hva med å kreve eiendomsskatt for å finansiere egne goder.


Det sentrale spørsmål er: Bør det fortsatt være en sammenheng mellom ansvar og forpliktelser, eller trenger vi enda flere som står på barrikadene og krever mer til seg selv - som andre skal betale?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken