Ikke rasering i Ås, med strategi 4

Visjoner for Ås: Asplan Viak sine skisser.

Visjoner for Ås: Asplan Viak sine skisser. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattÅs kommune utgav 30.8.2017: «Dimensjoneringsgrunnlag med fortettingsstrategier». Strategi 4 «Kjente prosjekter», betyr ingen transformasjon av småhusbebyggelse til kompakt blokkbebyggelse. Men allikevel 2800 nye boliger og 2400 nye arbeidsplasser. Strategi 1 og 2 med transformasjon av sentrumsnære boområder, gir 1600 flere boliger og 100 færre arbeidsplasser enn strategi 4.  Strategi 4 er mest i samsvar med kommuneplanens bestemmelse om 2% vekst og gir bedre balanse mellom bosatte og arbeidsplasser. En utvikling som kan bli økonomisk bærekraftig.

De andre strategiene er basert på ønsker fra stat og fylke om at Ås skal bli en kompakt regionby med sterk vekst, med nedbygging av Norges beste matjord i hager og på jorder. En regionby som ikke har et kollektivknutepunkt, en regionby som vil føre til større ulemper for både innbyggere og miljø enn de fem andre regionbyene, Ski, Lillestrøm, Sandvika, Asker og Jessheim/Gardermoen. De har ti ganger så ofte togavgang som Ås. De fire siste også ved motorveier med busser til Oslo. Bortsett fra Ås og Jessheim/Gardermoen ligger de nær nok Oslo til at el-sykkel er aktuelt. Utbygging av Ås som regionby betyr mer bilavhengighet, mer kø og dårligere miljø, det motsatte av begrunnelsen for regionbyer.

Den sterke veksten som strategi 1, 2 og 3 legger opp til for å avlaste Oslo, betyr mer rotløshet og mindre interesse for Ås og bruk av Ås, da en større andel vil ha sitt virke i Oslo.

Strategi 4 synes å være best på alle måter både lokalt og nasjonalt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags