Tanker i solnedgangen

Arne Ellingsberg.

Arne Ellingsberg. Foto:

Av
DEL

MeningerHva er det egentlig jeg driver med; ja det var tanker som slo meg der jeg satt på verandaen og koste meg i solskinnet. Hva gjør meg fortjent til dette gode livet?

Når frokosten er unnagjort og dagens aviser er saumfart, blir det å ”rullere” en tur nedi sentrum til kaffe med rosinboller og hyggeprat med likesinnede, eller like gjerne noen utfordrende. Det fins! Vi har jo ikke alle samme fotballforståelse eller partifarge.

Mosjon er bra, så en tur i Rådhusparken hører med. To unger sitter stolte på ”Hest med føll”, og i plaskedammen rundt Odd Tandbergs fontene på Rådhustunet er det et yrende liv med unger i alle ”farger”. De har gledet meg også på en kveldstur. Framtida er sikret.

Biblioteket hører også med; kunnskap blir det aldri for mye av. Dessuten er biblioteket et viktig kulturelt, sosialt og integrerende møtested for våre nye borgere. Flott! For meg eravisene viktigste mål. Jeg synes det er interessant å se hvordan politikerne ser ulikt på virkeligheten; om jorda er ”rund” eller om Trump er ”gal”.

Rådhusanlegget kan feire 50-årsjubileum om et par år, så det er fint at Rådhusparken planlegges fornyet. Det er allerede kommet noen nye benker. Videre skal det komme en pentanquebane der, sikkert beregnet for oss eldre den også. Den omdiskuterte Paviljongen er planlagt erstattet av en vanndam slik at biblioteket kan sole seg i den; altså ”Bokdammen”.

Men som vi vet: ”Et vedtak gjelder til et nytt.” Flott er det i alle fall med aktiviteten i Parken!

Vel hjemme tilbringes dagen mye i godstolen på verandaen med utsikt mot frodig bjørkeskog i tre himmelretninger og ”broen over Rv 152”. Kona sørger for det nødtørftige og kos.

En spesiell søndag. Kona og jeg ble invitert med et vennepar til Breivoll; denne friluftsperlen ved Bunnefjorden som Ås sikret seg i ordfører Sverre Kroghs tid for ca. 65 år siden.

Da ungene var små, hadde vi gleden av besøk på ”Barnas Gård” der. Nå er fortsatt drift og vedlikehold av Breivoll sikret for allmennheten for all framtid ved avtale med DNT.

”Breivolls Venner” med Rikke som vertinne bød på kaffe og deilige vafler. Det krydde av folk; gamle og unge, som koste seg langs den flere hundre meter lange strandlinjen. Noen badet, andre prøvde fiskelykken, mens de fleste, som jeg, bare nøt sola og stillheten.

Man kan si mye om politikerne, men her har de ”fhv. politikerne i Ås” virkelig vist framsyn.

Det er ikke nødvendig å reise til Syden om sommeren når vi har Breivoll. Ta en tur dit!

Politisk framsyn? Ja det begrepet meldte seg på en ny tur. Denne gangen rundt i noen av de ”gamle” boligområdene i sør, som i følge de store planene om utviklingen av Ås sentralområde, kan ”fortettes”.

Fortetting, hva er nå det?

Som ”reservepolitiker” har jeg sett igjen på disse fortettingsplanene. Dette finner vi litt om i ”Områdereguleringsplan for Ås sentralområde”, vedtatt i 2015. Her står det bl.a. at de ulike delområdene bør kunne utvikle sin særegne karakter. Fortetting beskrives som en strategi som utnytter et områdes vekstpotensial på en skånsom måte. Det skal gi grunneierne mulighet til å utvikle sine ”respektive eiendommer”. Det skal ”liberaliseres”.

Konsekvenser? Rundturen ble en til dels ”spørrende” opplevelse. På enkelte romslige tomter med koselige eneboliger var det nå fortettet med ulike typer bygg; sikkert all right hver for seg, men delvis skjemmende for naboskapet både i fasong, fargevalg og høyde. Ås kommunes forrige visjon; ”Trivsel i hverdagen” blir satt på prøve!

Nå vil jeg utfordre kommunepolitikerne og administrasjonen til en busstur rundt i de ovennevnte områder. Var det slik vi tenkte det skulle utvikle seg? En sak er å gi grunneierne mer makt. Verre er det å gi spekulerende utbyggere ”fingeren”. Har vi mistet styringa?

En ny solnedgang og min elskede ventet meg på verandaen, med en godbit og livgivende stråler gjennom bjørkeskogen i nord. En ny sommerdag venter i morgen; med nye opplevelser.

Jo da; livet er fortsatt verd å leve!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags