Gå til sidens hovedinnhold

– SiÅs rydder opp

Artikkelen er over 3 år gammel

Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) er den eneste aktøren som kan stanse hyblifiseringen av boligområder i Ås, skriver SiÅs-direktør Einride Berg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kommer rekordmange studenter til Ås. Dette tar av i 2020, når veterinærhøgskolen flytter fra Oslo til Ås. De kapitalsterke investorer har luktet dette for lenge siden. De kjøper opp enebolig etter enebolig, og omgjør dem fra ordinære familieboliger med 4–5 personer til hybelkollektiv på 8–10 eller 12 personer. Det etableres et helt nytt bomønster der leieboere verken føler tilknytning til eiendom eller naboskap for øvrig. Det gjelder så vel søppelhåndtering som skjøtsel av eiendom og parkering for øvrig. Denne hyblifiseringen griper om seg, ikke bare i Ås, men også i landet for øvrig. Det dreier seg dypest sett om en fremmedgjøring i et ellers etablert bofellesskap.

Ås kommune har ingen virkemidler mot denne utviklingen. De kan naturligvis stenge for all nybygging, men det rammer jo alle. De har ingen virkemidler eller plan mot denne uønskede hyblifiseringen. Når åtte eller tolv personer med egne biler skal parkere, så betyr det jo at de enten må villparkere på egen (leid) tomt, eller tilrane seg offentlige arealer. Som i Lyngveien. Det er et utmerket eksempel på viljeløs politikk.

Ås kommune har bare et eneste effektivt virkemiddel til å demme opp for denne planløse villveksten, og det er Studentsamskipnaden i Ås. De har ingen andre alternativer.

SiÅs er de eneste som kan bygge nok boliger til å regulere et marked som i Ås. Vi vil bygge 800 nye senger i Skogvegen innen 2020. Deretter skal vi bygge flere. Dette er helt nødvendig for å kunne ta imot nye studenter på en anstendig måte, og samtidig kan vi motvirke den uønskede hyblifiseringen.

Hyblifiseringen ødelegger ikke bare gode bomiljø, det ødelegger dessuten et marked. Når pengesterke folk kjøper opp eneboliger for spekulasjon, så stenger de vanlige folk ute. Det er de svakeste som rammes, enten det er studenter eller unge i etableringsfasen.

SiÅs er derfor det eneste effektive virkemiddel som Ås kommune har for å gjennomføre en skikkelig rettferdig boligpolitikk.

SiÅs kan rydde opp i den uønskede hyblifiseringen.

Kommentarer til denne saken