Atomvåpen - Norge må våkne opp

75 ÅR SIDEN HIROSHIMA: 6. august ble 75 årsdagen for atombombingen av Hiroshima markert ved andedammen i Ås.

75 ÅR SIDEN HIROSHIMA: 6. august ble 75 årsdagen for atombombingen av Hiroshima markert ved andedammen i Ås. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I år er det 75 år siden de to første og eneste tilfellene av bruk av atomvåpen i krig. 60 000 døde momentant og 120 000 døde den følgene tiden som følge av angrepene. Siden har vi ikke brukt våpen av denne typen, men vi har allikevel fortsatt å bygge ut arteriene til noen få land til et punkt der vi kan utslette hele menneskeheten. Verdenssamfunnet er enige om at atomvåpen ikke skal brukes, men det er allikevel ikke et forbud mot det. Vi unge fortjener å vokse opp i en verden uten faren for utslettelse hengende over oss. Det er på tide at den eldre generasjonen tar ansvar.


I 2017 vedtok FN et atomvåpen forbud hvor 122 av FNs 193 medlemsland stemte for. Bland landene som stemte for var det flere land som selv har atomvåpen. Forbundet innebærer at alle land med atomvåpen må ødelegge sine atomvåpen etter en juridisk bindene plan. Flere land har valgt å boikotte denne avtalen, bland dem er Norge og de fleste andre NATO-land. Norge er altså aktivt med på å hindre arbeidet for en atomvåpenfri verden.


Under den kalle krigen gikk Norge i bresjen for nedrustning av masseødeleggelsesvåpen, blant annet atomvåpen. Samtidig som Norge var en del av NATO klarte vi da å stå opp for samfunnets felles trygghet. Hvorfor klarer vi ikke det nå? Vi kan ikke stoppe å kjempe fordi kampene ikke er like behagelige å kjempe lenger, det er når det blir litt motstand at forandring skjer.


Vi unge vokser opp i en verden med som er mere utrygg en noen gang før. For mange i foreldre og besteforeldregenerasjonene våres kan det føles som om verden har godt fremover og er tryggere enn før, men dommedagsklokka viser noe helt annet. Ekspertene sier at menneskeheten er nærmere masseutryddelse enn noen gang før og Norge ser på som om alt er fint. Vi som skal være kjent for vårt diplomatiske arbeid og bidrag i fredsforhandlinger er blant de 71 landene som ikke stemte for et forbud mot det mest ødeleggende våpenet i menneskehetens historie. Vi unge fortjener ikke å vokse opp med den frykten.


Dere føler dere kanskje trygge, men dommedagsklokken har aldri før vært nærmere midnatt. Atomvåpen har rett og slett godt ut av moten. Norge må stille seg bak atomvåpenforbudet i dag for i morgen kan det være for sent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags