Faglig kortslutning fra dyrepoliti-kritikere

Leder i NOAH, Siri Marthinsen

Leder i NOAH, Siri Marthinsen Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattPå seminaret for Politiet og Mattilsynet hvor dyrepoliti-prosjektet ble etablert i 2015, erkjente Politidirektoratet at vold og vanskjøtsel som rammer dyr hittil ikke er blitt behandlet med det alvor det fortjener, og at man nå har tatt til seg ny kunnskap om hvor viktig dette er. En av Norges fremste voldsforskere, Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen, er en av de som har delt sin kunnskap om sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Dyrepoliti betyr rett og slett at man har egne etterforskere for kriminalitet mot dyr, som skal bedre kunnskapen om og etterforskningen av disse ofte svært alvorlige sakene.

Til tross for det grundige faglige fundamentet dyrepoliti-satsingen hviler på, er det dessverre enda noen - som Eidrine Berg i innlegg 5. september - som fortsatt ikke forstår hvorfor kriminell vold mot dyr skal tas alvorlig.

LES OGSÅ: Dyrepoliti

Når disse kritikerne setter vold mot mennesker opp mot vold mot dyr, er det en faglig kortslutning. For satsingen på dyrene betyr en styrket, og ikke svekket, evne til å gjøre samfunnet tryggere også for mennesker: Denne sammenhengen har fått FBI til å prioritere dyremishandling i mange år allerede, og å oppgradere denne type kriminalitet til kategori A senest i fjor. Robert K. Ressler, som har utviklet profiler til seriemordere for FBI, uttaler at "mordere starter veldig ofte som barn med å drepe og torturere dyr". Internasjonalt har forskningen på dette området pågått lengst i USA og Australia. Den viser bl.a. at av innsatte i fengsel som soner dom for barnemishandling rapporterer 30 % å ha begått dyremishandling. Av de som soner dom for voldtekt rapporterer 48 % å ha begått dyremishandling, av de som har utført seksualiserte drap, har 36% mishandlet dyr i barndom og 46% i ungdomsalder. 63% av innsatte i fengsel som soner dom for generell/ uspesifisert vold har begått voldelige handlinger mot dyr. Vold mot dyr regnes som en av de tydeligste indikatorene hos en person, på risiko for vold mot mennesker.

Kravet om dyrepoliti har lenge vært en sentral del av NOAHs arbeid for å styrke dyrs rettsvern.

Kravet om dyrepoliti har lenge vært en sentral del av NOAHs arbeid for å styrke dyrs rettsvern. Foto:

Når disse kritikerne setter vold mot mennesker opp mot vold mot dyr, er det en faglig kortslutning. For satsingen på dyrene betyr en styrket, og ikke svekket, evne til å gjøre samfunnet tryggere også for mennesker

Siri Martinsen, Noah

I Nederland og Sverige som begge fikk dyrepoliti i 2011, rapporterer politiet at de i større grad har kunnet oppklare bl.a. familievoldssaker når de også begynte å ta vold mot dyr på alvor. Også politiet i Norge har hatt slike saker de siste årene. Neglisjerer man volden mot dyrene, så gjør man rett og slett også en dårligere jobb med å forebygge vold mot mennesker.

Per i dag har vi i Norge hatt en situasjon hvor grov vold mot dyr har blitt prioritert nederst i bunken - etter nasking, sykkeltyveri og mindre skadeverk. Å prioritere vold mot levende skapninger over f.eks. det å knuse et bilspeil eller stjele godteri i butikken, er noe som burde vært gjort for lenge siden. Det er skremmende at det ikke har vært åpenbart for alle at det å få fatt i den som parterer katter i nabolaget, er viktigere for et trygt samfunn enn å fange den som nasker i butikken. Når norsk politi nå går inn for å håndtere vold mot dyr som nettopp vold, og ikke som skadeverk, erkjenner de både dyrenes lidelser, og de erkjenner sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Det fortjener de ene og alene ros for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags