Er du i tvil, ikke kjør bil

Randi Hagen Eriksrud

Randi Hagen Eriksrud Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det ble ikke så mye i går? Eller? Ett par glass vin til grillmaten. Så kom naboen over med noen øl. Så ble det en cognac på natta der. Eller ble det to?

Sommeren er høysesong for ulykker i trafikken, og for promillekjøring. På sommeren drikker vi mer. Vi er senere oppe, og følger ikke så godt med på klokka. Faren for å havne i en situasjon der du er i tvil om egen promille er stor.

Alkohol i trafikken er farlig

Alkohol påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kunne kjøre bil. Har du promille blir du mer risikovillig og mer impulsiv. Du reagerer tregere og blir dårligere til å vurdere konsekvenser. Det skaper farlige situasjoner på veien - både for den som kjører bilen, og for andre trafikanter.

Noen av turene får katastrofale følger. Ruspåvirkning er en vesentlig årsak til trafikkulykker.

Mange har tenkt å bruke koronasommeren til å utforske landet vårt. Er du en av dem? Da håper jeg du blir med på å gjøre sommeren til en trygg bilsommer.

Tre råd på veien

1. 12-timersregelen er en myte
Mange tenker at det går greit å sette seg bak rattet 12 timer etter at man drakk siste pils. Slik er det ikke. Du kan fortsatt ha promille. Vær helt sikker på at du ikke har promille, før du setter deg bak rattet.

2. Si ifra og si nei
Er du sammen med noen som vil kjøre bil etter at de har drukket? Da bør du ta ansvar og si tydelig ifra om at de ikke kan kjøre bil, eller varsle politiet på telefon 02800.

3. Planlegg
Godt alkovett handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe. Ha en plan for hvordan du skal komme deg hjem. Kanskje du kan avtale med noen som kan hente deg, eller noen du kan overnatte hos?

Er du i tvil, ikke kjør bil!

Vet du at du skal kjøre bil dagen derpå, bør du ta hensyn til det. Drikk færre alkoholenheter, eller velg alkoholfritt. Ta gjerne noen glass med vann mellom alkoholen. Du bør ha bestemt på forhånd når du skal slutte å drikke.

God og trygg bilsommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken