Ja til allmenn stemmerett til 16-åringer

VIL SENKE ALDERSGRENSEN FOR VALGDELTAKELSE: Morten Anker (Rødt)

VIL SENKE ALDERSGRENSEN FOR VALGDELTAKELSE: Morten Anker (Rødt) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ås Avis har startet en debatt om 16-åringer bør ha stemmerett i lokalvalg. For Rødt er dette selvsagt og vi mener 16-åringer også bør få stemme i Stortingsvalg. Allmenn stemmerett for 16-åringer er en sårt tiltrengt utvidelse av demokratiet i Norge.

Enride Berg i AP har argumentert mot dette med hovedargumentet at 16-åringer ikke skatter og dermed ikke kan stemme. Dette er det allerede skrevet mye om akkurat dette i debatten av Åsmund Austenå. Alle utvidelser av stemmeretten i Norge har gått mot tankegangen at kun de som skatter eller er velstående bør stemme. Det er forøvrig et poeng at også allmenn stemmerett for 18-åringer er relativt nytt. Det kom først i 1978.

Det er vanlig å argumentere at 16-åringer er umodne og ikke er ansvarsfulle nok til å ta et aktivt politisk valg. Det er jeg uenig i. Jeg jobber som lærer i videregående og har mye å gjøre med borgere i denne aldersgruppen. Min erfaring er at 16 og 17-åringer minst like reflekterte og kunnskapsrike som de som er over 18. Som i resten av befolkningen er det selvfølgelig variasjoner. Noen vet ikke forskjell på Høyre og Rødt og andre er aktive ungdomspolitikere. Poenget er at ungdom er minst like egnet til å ha stemmerett som resten av befolkningen.

De som er 16 har dessuten tatt et langsiktig valg allerede. Utdanningsvalget. I 10. klasse ber vi 15 og 16-åringer velge en utdanning som legger grunnlaget for resten av yrkeslivet deres. Det er viser modenhet og langsiktig tenking.

Stemmerett for 16-åringer ville gitt dem en mye større påvirkning på politikken som føres, både på godt og vondt. Jeg tror det ville vært for det gode. Dagens tenåringer er engasjerte og kunnskapsrike. De bør få reel innflytelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken