Gå til sidens hovedinnhold

Med en Sanner i magen

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke bare på topplanet i norsk politikk vi finner maktmenneskene som vil omskape Norge i sitt bilde, et bilde de selv tror fullt og fast på. Vi har noen lokale avleggere her i vårt eget distrikt som også vil prøve seg for å få alt til sin  egen fordel, dvs. sin egen storkommunes fordel. Da passer det godt å grafse til seg det som måtte passe, til tross for protester fra den som blir sittende igjen med Svarteper.

I vårt land er lokaldemokratiet et vern om menneskene i lokalsamfunnet. "Den vet best hvor skoen trykker som har den på", sier et gammelt ordtak. Det er derfor så mange av oss forsatt ønsker et sterkt lokaldemokrati uten en Sanner som sitter på toppen og trekker i trådene ut fra en ideologi om at store enheter er det beste for landet. Han og hans meningsfeller har allerede gjort det helt store i så måte. Ta nå bare Viken, det vidunderlige prosjekt som ingen av oss i målområdet ser poenget med. For ikke å snakke om Troms og Finnmark som nytt storfylke. - Det eneste de der får bestemme er navnet på fylket! Har dere hørt noe så flott? - Vår store strateg kan jo ikke ha peiling på avstandene i dette området og hva disse betyr i praksis. Høl i hue, rett og slett.

Men tilbake til vår lille ravnekrok her i Oslo sfæren hvor alt skal bli så mye bedre når våre sammenslåingsstrateger får det som de vil, i dette tilfelle Ski og Oppegård som ikke begriper seg på folk i Ås som har takket nei til å gå sammen med dem. Som takk for uviljen vil de tilrane seg en del av Nordby krets, en viktig  del av vår kommune, som det ville være meget uheldig å kvitte seg med, ikke minst pga kommunens økonomi.

Men vår lille Sanneravlegger i Oppegård gir seg ikke så lett. Til tross for at Stortinget har sagt sitt om å la Ås få være i fred, fortsetter han sitt iherdige arbeide for å torpedere vedtaket i Stortinget. Ifølge ham har den nye storkommunen full rett til å annektere Nordby som ligger like ved grensen til Ski. For Ås er det en utkant påpekes det, og Ski sentrum ligger så mye gunstigere til for folk i Nordby når de skal ut og handle.

Ås har gjennomført en avstemning og fått et resultat som har gitt et betryggende flertall for å fortsette som egen kommune. Hva var resultatet i Oppegård slik sett? Jo temmelig likt, men en overvekt på 52% mot sammenslåing. Øvrigheten der ville ikke lytte til folkets råd og gikk inn for sammenslåing. Hva har en avstemninger for, dersom en ikke skal innrette seg deretter? Slikt blir jo bare narrespill og mangel på respekt både demokratiet og folkeviljen.

La gå med det. Norges land er fullt av utkanter der folk har mer eller mindre kort vei til sine kommunesentre. "Det er så laga og vil så vera," i følge Ivar Åsen. Og det kan vi leve med, og ikke minst: leve godt med.

For den nye storkommunen vil det fortsatt være en økonomisk fordel å få inntektene denne  handelen innebærer. Og det får greie seg.

Når en ser seg om i verden av i dag, blir en meget nedstemt, for ufred og krig hersker over store deler av kloden vår. Hva er det som får folk til å gå amok og kappe hodene av hverandre? I det store og hele er det grådighet og misunnelse, de største av alle onder, fordi den får så store konsekvenser, både for enkeltmennesker, men også på alle nivå i samfunnet. Det er så vanskelig å se at andre har fordeler en selv ikke har, og dem skal en for enhver pris sikre seg. Tenk litt på det dere som ikke kan la andre være i fred med sitt her i Follo, slik de selv ønsker.

Så la oss følge Elias Blixs råd slik han uttrykte det i fedrelandssalmen: "La folket som brøder saman bu, som kristne det kan seg søma."  

Kommentarer til denne saken