17. mai-tog fulle av våpenhandlere

Bildetekst: Åtte år gamle Razan ble skadet etter å ha blitt truffet av splinter under et flyangrep i Hodeida, Jemen.

Bildetekst: Åtte år gamle Razan ble skadet etter å ha blitt truffet av splinter under et flyangrep i Hodeida, Jemen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevI morgen går tog fulle av våpenhandlere gjennom Ås og i resten av Norge. For hver og en av oss eier faktisk 10 000 kroner i noen av verdens største våpenselskaper. Til sammen eier vi i Ås over 200 millioner kroner i våpenindustrien.

Vi feirer 17. mai. Vi skal ta på oss finstasen, finne fram flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi bør være stolte av. Men noen av de norske verdiene som måles i kroner og øre, og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi på krig.

Oljefondet har investert titalls milliarder kroner i den internasjonale våpenindustrien. Noen av selskapene som Oljefondet er deleier i, produserer våpen som brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på. Og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg beregner vi at fondet er investert i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. Til sammen 23 barn ble drept i de to sistnevnte angrepene. Det yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i framtiden. Nesten ett av fem barn i verden bor i konfliktsoner. Det er flere enn på noe annet tidspunkt de siste tjue årene.

Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone, og i hvert fall ikke 10 000 kroner, i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler.

Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi feirer i morgen. Jeg vil at vi på 17. mai, barnas dag, skal kunne gratulere Norge med dagen, uten å tenke at vi bygger landet på våpen som dreper barn. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen.

I kveld legger vi oss trygt under dyna før vi i morgen skal opp og feire nasjonaldagen sammen. Vi må alle våkne opp og si ifra: Jeg vil ikke være en våpenhandler!

Gina Ekholt, Redd Barna

Gina Ekholt

Seniorrådgiver Redd Barna

Ås

Følg på: Twitter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags