- Vi unge i dag bryr oss såpass mye som vi gjør om klimakrisa fordi vi har sett og forstått at dette er ille, og må gjøres noe med nå!

VIL HA KLIMAENGASJEMENT: Daniel Martinsen er elev på Ås ungomsskole og leder Ås ungdomssråd.

VIL HA KLIMAENGASJEMENT: Daniel Martinsen er elev på Ås ungomsskole og leder Ås ungdomssråd. Foto:

Daniel Martinsen, leder av Ås ungdomsråd, holdt denne talen til elevrådsrepresentanter fra barne- og ungdomsskoler i Ås sør.

DEL

MeningerKlima og klimaendringer. Klimakrise. Det er en reell greie, det viser både forskning og statistikk. Det kommer raskere enn vi tror. Derfor trenger vi endringer, og det nå!

Hei alle sammen! Jeg heter Daniel Martinsen og er leder av Ås Ungdomsråd. Jeg skal ikke stå her å snakke i all evighet, men jeg skal si litt kort om hvorfor vi skal gidde å engasjere oss og hvorfor vi ungdommer bryr oss så mye som vi gjør.

Vi ungdommer som streiker for klimaet gjør det ikke fordi vi vil skulke, vi gjør det fordi vi bryr oss om planeten vår, mer enn foreldregenerasjonen vår ihvertfall.

Det er flott å se mange her i dag. Dette viser at unge her i Ås bryr seg om klimaet og vil ha endring. Da er det bare å håpe at politikerne lytter, noe de sikkert gjør, men også gjør noe med det, at de gjør en forskjell og bruker innspillene vi kommer med. -Vi har store forventninger!

Vi ungdommer i Ås må ikke bare tenke at klimaendringer? Det er noen andres ansvar at blir gjort noe med. Ikke at jeg tror det heller altså... Det blir ofte sagt at ungdom er fremtiden, men vi lever jo søren meg NÅ! Vi er nåtiden, og fremtiden også da, ikke bare de som overtar alle sjefsrollene om 20 år, men vi som skal leve inn i en tid med store klimaforandringer. Vi er like levende som Bjørn-Erik og Siri over der, Erna Solberg og alle andre voksne.

Derfor trenger vi faktisk også å gjøre noe. Vi får kanskje ikke gjort så mye nasjonalt, men vi kan få gjort veldig mye her i Ås, om vi bare gidder. Og det har nok kanskje mer betydning enn dere tror. Vi kan; engasjere oss mest mulig, snakke de voksne hjemme til fornuft, dra på klimastreik, kutte i fly og bil, kutte i antall kjøttmiddager osv. det er mange enkle tiltak man kan gjøre! Og kommer du ikke på noe, “google it” da. Vi lever tross alt med telefonen i hånda 24/7.

Uansett. Hvorfor skal vi gidde å engasjere oss? Jo, det skal jeg si. For akkurat nå så brenner Australia på grunn av klimakrisen, Amazonas brenner, folk tvinges på flukt ut til slumområdene i Bangladesh, i Afrika mister de drikkevannet sitt, arter dør ut i rekordfart. Og hva gjør Erna, jo hun åpner et gedigent oljefelt, Johan Sverdrup og Equinor skal liksom grønnmale hele oljeproduksjonen sin.

Så hvorfor skal vi engasjere oss? Kanskje fordi dette avhenger av alt liv på jorda, og hvordan de neste årene blir her? For OSS som lever nå og alle kommende generasjoner? Og hvem vil oppleve konsekvensene på det verste? Det er ikke Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg, det er de som allerede har minst og de som heller ikke har vært ansvarlige for klimaendringene. Det er vi unge i dagens samfunn, og alle etter oss, som må leve med konsekvensene av det vi velger å gjøre den dag i dag.

Vi unge i dag bryr oss såpass mye som vi gjør om klimakrisa fordi vi har sett og forstått at dette er ille, og må gjøres noe med NÅ. Det er ikke vi som bestemmer i dette landet (dessverre), og vi får ikke være med på å stemme en gang, fordi vi “sikkert ikke klarer å bruke stemmeretten vår på en bra måte i så tidlig alder”. Og når vi er gamle nok til å stemme, da er det nok for sent!

Vår foreldregenerasjon er kanskje egoistiske som ikke tenker nok på ALLE de som kommer etter seg, på barna, barnebarna og oldebarna sine. Men la oss ha en tydelig stemme. Og si at nok er nok! Vi trenger en endring, nå!

Det må gjøres mye mer og i raskere tempo enn det gjøres idag. Og det burde starta for lengst, men la det ihvertfall starte nå da. Ta til dere denne talen, endre verden i en positiv retning og ikke la det fortsette dit vi er på vei nå. Selv om vi er unge kan vi gjøre en forskjell!

Takk for oppmerksomheten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags