- La Kroer skole være i fred!

LEVER VIDERE: Da Kroer skole ble reddet fra nedleggelse i høst ble det feiret med flagget til topps i Kroer. Anna Solberg skriver at Kroerfolket nå må få beholde skolen sin i fred.

LEVER VIDERE: Da Kroer skole ble reddet fra nedleggelse i høst ble det feiret med flagget til topps i Kroer. Anna Solberg skriver at Kroerfolket nå må få beholde skolen sin i fred. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJammen tror jeg at Høyre og Fremskrittspartiet har tatt frem stridsøksa igjen for å fortsette langpiningen av Kroerfolket i spørsmålet om Kroerskolens være eller ikke være. Nå trodde vi at disse planene var lagt bort for godt, slik at folket der oppe kunne få være i fred med sitt.

Dersom noen skulle være i tvil om hva Kroerfolket mener om den ting, må de være både døve og blinde. Storaksjonen i november forteller alt om dette og hvor glade og takknemlige de er over å ha sin egen skole. Folkets tilknytning til skolen i Kroer har alltid vært svært spesiell i Ås-sammenheng, noe jeg opplevde da jeg i sin tid underviste der og hadde nær kontakt med folk.

Kroerfolket har alltid hatt et sterkt fellesskap, noe også kretsens samfunnshus beviser. For dette er ikke bare et tilfeldig lokale på landsbygda, men et sted der folk får utfolde seg på ulike måter. Det er et hus som fyller mange behov. For oss som bor sentralt i bygda er det helt klart at Kroerrevyen er et vitnemål om akkurat dette, at folk står på for huset sitt og skaper vennskap, fellesskap og glede, ikke bare for seg selv, men for hele bygda og mer til, med det de får i stand.

Ikke nok med det, Kroer har sin egen kirke, det tredje elementet i denne kretsen. Alle tre er byggesteiner en skal verne om fordi de skaper et samhold og en trivsel en skal lete lenge etter. Nå kjemper Kroerfolket for sin rett til å leve slik de selv ønsker det.

Jeg tror likevel at skolen er den viktigste byggesteinen i dette samfunnet, fordi det er et hus som brukes hver dag av bygdas barn der de treffer hverandre og skaper vennskap og kjennskap som føres videre til generasjonene som kommer etter. De blir limet i Kroersamfunnet.

Men hva gjør våre lokalpolitikere på høyresida som ikke ser verdien i dette? Oppskriften i dagens Norge er større enheter med sammenslåing av kommuner og fylker. Da skal alt bli så mye bedre. Vi er mange som stiller oss svært skeptiske til dette. Resultatet for Kroer kan lett bli det motsatte; et lokalsamfunn som smuldrer opp, samhold som forsvinner og folk som mister kontakten med hverandre fordi de mister samlingspunktene sine.

Kroerfolket har helt klart vist sitt standpunkt i denne saken. De vil ha skolen sin og kjemper for den. Så hold fingrene av fatet. Tydeligere kan det ikke sies.

Jeg vil minne om en parallell for ikke så alt for lenge siden her i Ås, da den påtenkte Nordre Follo kommune la sine øyne på deler av Nordby kretsen. Da sto hele Ås samlet og ropte et rungende nei. Med hjelp av målbevisste politikere unngikk vi å miste denne delen av Ås kommune og de fleste av oss trakk et lettelsens sukk. Det var et bevis på at lokaldemokratiet lever og at folkets røst ble hørt.

Men nå er det visst noen som har glemt at folk i Kroer også er en del av vårt lokaldemokrati og må ha et avgjørende ord i denne saken. Dersom høyrekreftene i Ås beslutter å slette Kroer skole, gjør de seg skyldig i et alvorlig overgrep mot dette lokaldemokratiet vi var så glade for da Solberg kretsen ble spart. Nå ser en del av lokalpolitikerne bort fra hva skolen betyr for folket her.

Det er ille nok at våre lokalpolitikere i sin tid la ned Holstad skole. Hva er det igjen av samholdet i lokalsamfunnet der? Helt dødt, forekommer det meg. En Steinerskole er ikke det samme som en kretsskole som er en skole for alle barn i kretsen, uten at jeg skal ha sagt noe galt om Steinerskolen. Den fikk jo bare et innsmett der det var mulig.

En viktig begrunnelse for nedleggelse av Kroerskolen er den overdimensjonerte Rustad skole dit barna fra Kroer skulle overføres. Nå må de tydeligvis få fylt opp denne skolen for å unngå tomme klasserom. Dersom en er litt realistisk, kan dette skje ved at grensen mot Åsgård kretsen trekkes nedover mot sentrum. Da kan disse elevene fylle opp de ledige klasserommene på Rustad skole, og problemet er ute av verden. Samtidig vil presset på Åsgård skole dempes, noe som tydeligvis er et viktig poeng.

Da vil en kunne vente noen år med utbygging av Åsgård skole, slik at kommunens økonomi kommer på fote før en setter i gang med nye skolebygg. Alt taler mot å starte dette prosjektet under nåværende økonomiske forhold. Det får være grenser for å spille lotto med skattebetalernes penger. Det vil binde kommunen økonomisk på hender og føtter i lang tid. Mye annen viktig aktivitet må vente i håp om bedre tider.

Men nå ligger den trivelige Kroer skolen der med sitt gode tilbud til kretsens barn, der de kan tilbringe sine første skoleår i et trygt, oversiktlig og kjent miljø. De kan ikke få en bedre oppvekst. La dem fortsette med det. Det er Kroerfolkets høyeste ønske og noe vi andre også ser vil være det beste både for Ås, som kommune og for Kroer krets.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags