Hestehandel i politikken - En ny interessant politisk vri i Ås.

HESTEHANDEL: Partitoppene i Ås har drevet ivrig hestehandel, skriver Arne Ellingsberg.

HESTEHANDEL: Partitoppene i Ås har drevet ivrig hestehandel, skriver Arne Ellingsberg.

Av
DEL

MeningerÅret 2019 vil kanskje bli husket som «hestehandleråret». Samarbeidspartiene, dvs. Ap, Sp, MDG, SV, V, R og KRF, vil så langt som mulig opptre samlet i viktige saker og prioriteringer i Ås kommunestyre. «Syverbanden», også kalt «regnbuekoalisjonen», skal bl.a. utarbeide felles kommunebudsjett.

Varaordfører Martin Løken (MDG) krumtappen i samarbeidet.

Han skal invitere gruppeledere og evt. andre nøkkelpersoner til månedlige møter, som er samarbeidspartienes «øverste organ». Før møter i formannskap, kommunestyre og hovedutvalg er det en times «formøter» for drøfting av aktuelle saker.

Hvordan fungerer dette i praksis?

Med det nye kommunestyrets korte historie, bare et par kommunestyremøter, er det ikke mulig å vite det. Men det har i hvert fall resultert i begrepet «enstemmig som avtalevalg».

På kommunestyremøtet 20.11.2019 fremmet Edvin Søvik (Ap) «omforent forslag fra alle partier» om representanter til ulike råd/nemnder. Det gjaldt f.eks. «omforent forslag fra alle partier» om representanter til eldreråd og råd for personer med funksjonsnedsetting. Kommunestyret valgte så «enstemmig som avtalevalg» politikere til råd for personer med funksjonsnedsetting., og også «enstemmig som avtalevalg» sammensetning av eldreråd.

Dette høres jo praktisk og hyggelig ut. Men på forhånd hadde partitoppene drevet ivrig og hektisk hestehandel og taburettjakt om posisjoner. Resultatet? Personer framfor saken?

Kommunebudsjettet 2020 – viktig prøve.

Det ble behandlet i kommunestyret 11.12.2019. Her var det også Aps nye stjerne, Edvin Søvik, som representerte samarbeidspartiene, og la fram det felles budsjettforslaget, som selvsagt ble vedtatt. Innholdet kan vi komme tilbake til senere. Men «Situasjonen er utfordrende» er meldingen fra Søvik. «Smerter mer og mer» sier Hilde Kristin Marås (H) fra opposisjonen. Ja, ja. Det må føles trist for det avgående kommunestyret. Vi får håpe på det beste, og ikke la «tristessen» gå ut over julegleden.

Et begrep som kjennetegner denne budsjettdebatten er også verbalforslag. Verbal betyr «prat» istf. «gjerning». I praksis betyr det at Rådmannen bes se på muligheter, utrede, legge fram forslag om «ditt og datt», i alt 27 punkter. Her trengs det nok hjelp fra konsulentfirmaer, og de koster.

Hva med de «menige» politikernes betydning?

Dersom «enstemmig som avtalevalg» etter taburettjakt og hestehandel mellom partitoppene, også skal gjelde i enkelte saker med langsiktig og vital betydning, som jordvern og miljø, og ikke minst befolkningsvekst, kan til og med «vara» i kommunestyret være verd å lytte til. Viktige eksempler:

Når det gjelder befolkningsveksten, kan det vises til et kommunestyremøte 25.10.1974. Da ble et forslag på en befolkningsvekst på vel 3 % årlig, ved argumenter og forslag fra en «vara», snudd til 1 % årlig, med 19 mot 18 stemmer. Når det gjelder jordvern, kan det vises til kommunestyremøtet 03.03.2010. For å spare Dysterjordet og Søråsjordet til utbygging, foreslo en «vara» at man først måtte vurdere fortetting i Ås sentrum og transformasjon i Ås sentralområde, som ble vedtatt med 23 mot 10 stemmer (5 H, 5 Frp). Jeg tenker med gru på motsatte konklusjoner!

Så til nye» vara»; dere kan også bli «historiske».

Lykke til! God Jul og Godt Nytt År!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags