- Vi kan ikke fortsette med vårt elleville forbruk uten at det koster oss noe

Einride Berg.

Einride Berg.

Av
DEL

LeserbrevKjære Knut Merox Iversen

Jeg burde svart deg for lenge siden, men jeg så faktisk ikke ditt innlegg før i dag. Jeg beklager seint svar, men jeg har vært alldeles "oppspist" av oppgaver og jobb.

Jeg ønsker selvsagt ikke at folk skal flås på strømprisen, men jeg spissformulerte det i mitt innlegg. Saken er den at jeg mener at vi alle - på alle områder, enten det er strøm eller bensin eller hva det nå måtte være, må betale for kostnadene vi påfører klimaet.

Nå demonstrerer barn i hele Skandinavia i gatene for at vi voksne må ta vårt ansvar. Barna streiker på alle landets skoler.

De krever at vi voksne tar vårt ansvar.

Hvis du er uenig i deres bekymring, så kan vi avslutte debatten her.

Hvis du derimot er enig, så kan vi starte en viktig debatt: Den viktigste årsaken til at strømprisen øker så mye, er at klimakvotene koster mye mer enn før. Det er bra at vi har et system som endelig fungerer på klimaets premisser. Nå først fungerer klimakvotene, og de belaster vårt forbruk - også på strøm!

Nå kan vi derfor konstatere en betydelig nedgang i klimautslipp. Norsk gass konkurrerer ut europeisk kull. Det er bra. - Nedgangen er stor, ikke stor nok, - men vi er på rett vei.

Jeg sier det like ut: Vi kan ikke fortsette vårt elleville forbruk uten at det skal koste oss noe. Derfor spissformulerte jeg det slik: Det er bra at strømprisen øker!

Hvis vi har et gode til svært lav pris, så inspirerer det ikke til sparing, tvert imot. Da kan vi sløse så mye vi bare orker, men det er som kjent ikke særlig bærekraftig.

Dette handler ikke om å plage eneforsørgere, gamle og blinde: Vi må rett og slett ta inn over oss at vi i Norge har et forbruk som belaster klimaet, og det må koste.

For øvrig er strømprisene på full fart ned igjen - det er en enkel regel nå som før: Det er dyrt når det er kaldt, det er billigere når det er mildere.

Sånn sett er diskusjonen om de kollosalt høye strømprisene et i-landsproblem: De kostet veldig mye i 14 dager i februar, nå er de vesentlig billigere.

Hvis vi i den vestlige verden skal fortsette vårt enorme forbruk, så vil det gi et klimaavtrykk som vil øke den globale oppvarmingen. Den negative utviklingen må snus - og virkemiddelet er pris. Det må koste, og det er nettopp det de unge forteller oss.

Da bør vi være beredt på å ta omstillingen - og kostnadene.

Dét var faktisk hele mitt poeng.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags