Skolemat utjevner sosiale forskjeller

JA TIL SKOLEMAT: Edvin Søvik (Ap) skriver at et tilbud om skolemat vil bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

JA TIL SKOLEMAT: Edvin Søvik (Ap) skriver at et tilbud om skolemat vil bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ås Høyres listekandidat Jan Martinsen argumenter i ett innlegg i Ås Avis mot skolemat, fordi de fleste elever har med seg matpakke. Innlegget er et tydelig eksempel på hvordan Arbeiderpartiet og Høyre skiller lag. For mens Høyre slår seg til ro med at 60 000 barn i Norge i dag ikke har med seg mat på skolen, ønsker Arbeiderpartiet å gjøre noe med dette.

I Arbeiderpartiet mener vi at mette barn lærer mer. God næring gir rett og slett bedre læring. Over halvparten av lærerne i grunnskolen opplever daglig eller flere ganger i uken at elever er ukonsentrerte, fordi de ikke har spist tilstrekkelig i løpet av skoledagen. Et sunt skolemåltid om dagen vil gi bedre konsentrasjon for mange elever, og kan forbedre skoleresultatene. I tillegg er det en egenverdi for alle elever og samles i et sosialt fellesskap rundt et felles måltid.

En fersk forskningsrapport fra Universitetet i Agder viser at skolemat også utjevner sosiale forskjeller. Det er den første forskningen på feltet, som viser at gratis skolemat i henhold de norske kostholdsrådene har en sosial utjevnende effekt. De fleste land i Europa tilbyr et måltid i løpet av skoledagen. Norge bør gjøre det samme.

Dessverre har vi dag en høyreregjering som ikke ønsker å bruke penger på bedre velferd, og sier nei til sunn mat. Mens vi venter på et regjeringsskifte i 2021, går derfor Arbeiderpartiet i stedet til valg på å innføre en forsøksordning med skolemat her i Ås.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags