Sats på tog, ikke fly

Ordførerkandidat for De Grønne i Ås, Martin Løken, vil ha satsing på tog med blant annet nattog til Berlin.

Ordførerkandidat for De Grønne i Ås, Martin Løken, vil ha satsing på tog med blant annet nattog til Berlin. Foto:

Av
DEL

LeserbrevSe for deg å gå på toget i Ås en ettermiddag. Turen til Oslo tar 16 minutter. I Oslo rekker du å spise middag, før du legger deg til å sove på nattoget. Neste morgen er du i Berlin.

Det krever en visjonær grønn togpolitikk å realisere en slik drøm. Dessverre er regjeringspartiene mer opptatt av å omorganisere togtilbudet, bygge motorveier og øke momsen på kollektivtransport. Forrige uke stemte de også ned De Grønnes forslag om å styrke nattogforbindelsene til Europa.

Forslaget handlet om å utvide tilbudet av nattog, gjøre ekspresstog Oslo-København og nattog til Berlin til en realitet. At det ble nedstemt føyer seg inn i en trend: regjeringspartiene er ikke villige til å føre den politikken som kreves for å gjøre tog til et reelt alternativ til fly for langt flere enn i dag.

Nordmenn flyr like mye som femti millioner EU-borgere til sammen. Det er ikke bare fordi vi er et langstrakt land med fjell og fjorder: Flyet er mer populært fordi flybillettene ofte er billigst, enklest å bestille og fordi togtilbudet både i og ut av Norge er for dårlig. Det er politikerne sin oppgave å tilrettelegge for andre grønne alternativer.

Hvis vi skal fly mindre må togtilbudet bli mye bedre, både innenlands og til utlandet. De Grønne vil bygge ut raskere tog mellom Oslo og Bergen, Trondheim og Stavanger, bygge høyhastighetstog til Europa, Stockholm og København - og vi vil bygge nordnorgebanen til Tromsø med avstikker til Harstad.

Slike store prosjekter tar tid og koster penger. I mellomtiden er det mange tiltak som kan settes i gang umiddelbart. Å få lagt togparkering under jorda her i Ås er én av løsningene De Grønne vil ha. Felles for alt dette er at det krever en regjering som er villig til å tenke nytt.

Derfor er det ikke Erna Solbergs manglende flyskam som frustrerer oss i De Grønne i tiden rundt årets fellesferie. Snarere er det mangelen på vilje til å satse på et moderne togtilbud som kan ta oss på ferie uten fly. For hva vil vi egentlig ha? Politikere som jovialt slår fast at vi kan dure på som før, eller politikere som tør å prioritere nye løsninger?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags