Ditt valg, for naturen og fremtiden

STEM FOR SKOGEN: Generalsekretær Christian Steel i Sabima oppfordrer folk i Ås til å stemme på politikere som prioriteter naturvern.

STEM FOR SKOGEN: Generalsekretær Christian Steel i Sabima oppfordrer folk i Ås til å stemme på politikere som prioriteter naturvern. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nærskogen der ungene leker skal erstattes av boligblokker. Du må snike deg over en privat brygge for å komme til din faste badeplass. Den summende blomsterenga er erstattet av en parkeringsplass Hvem bestemte dette?
Du som bor i og nær Ås har ennå tilgang til fantastiske områder med rik natur. Natur som er viktig i din hverdag og fritid. For vår økonomi og sikkerhet. For dine barns framtid.

Din lokale politiker har makt til å ta vare på nærskogen, badeidyllen, kulturlandskapet og de 2355 truede artene i norsk natur. Vil du ta et fremtidsrettet valg, velger du en som vil investere i naturen, vårt livsgrunnlag. Den største trusselen mot artsmangfoldet er endringer i hvordan vi bruker naturen. Det er lokalpolitikerne som i 90 prosent av tilfellene bestemmer om natur skal ødelegges. Den du stemmer på kan velge å bygge på riktig sted, gjenbruke areal, legge til rette for småskala jordbruk og hindre at urørt natur går tapt. Din kommune kan lage en plan som viser hvilke naturverdier dere råder over, og feste til papiret hvordan de skal tas vare på.

Endelig har vi voksne begynt å brøle for klima sammen med barna og ungdommen. Vi brøler fordi klimaendringene rammer oss allerede. Vi brøler også for ødelagt natur, og håper brølene når den du stemmer på. Din lokale politiker kan gjøre mye både i kutt av klimautslipp og med sin makt i arealplanleggingen. Kommunen kan velge å bevare karbonlagrende myrer og våtmarker som regulerer flom istedenfor å bygge en vei eller et kjøpesenter der. En tredel av Norges myrer allerede er tapt, vi har ikke flere å miste.

Åsmåsan

Åsmåsan Foto:


Skogen du elsker gir deg sjelefred. Den binder også karbon. Og ikke minst er skog levested for tusen arter. Din kommune kan i samarbeid med skogeiere foreslå vern av skog og kun tillatelse til skogsbilveier som ikke ødelegger mer natur. Ettersom klimaet endrer seg, blir det ekstra viktig å ha sammenhengende naturområder både i skog og fjell, slik at planter og dyr har korridorer de kan flytte seg i.

Alt liv trenger vann, og din politiker må passe bedre på små og store vassdrag og bekker som gir oss rent vann og livsrom for mange trua arter. Vi trenger kommunepolitikere som beskytter vannkvaliteten og tar vare på vegetasjonen langs elver. Din politiker gjør klokt i å ta vare på vassdragsnaturen, for den bidrar til å dempe effektene av et villere og våtere klima som flom og skred.

Når naturen endrer seg, må vi endre oss. Det koster oss dyrt om matjord og veier blir skylt bort av flom. Passer vi ikke på humler og andre pollinatorers livsvilkår, må noen betales for å gjøre den formidable jobben insektene i dag gjør gratis. Det er økonomisk smart å investere i naturen. På mandag er det du som bestemmer. De neste fire årene bestemmer de du stemmer på. En mangfoldig natur er vår beste forsikring for fremtiden. Pass på at du stemmer på noen som har tenkt å snakke naturens sak – og husk at naturen er partipolitisk uavhengig. Bestem for framtiden – stem for naturen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags