Universitetsbygda Ås trenger en visjon for utvikling

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattSamtalegruppa ved Ås Seniorsenter støtter initiativet som Ås kommune, sammen med NMBU, har tatt for å etablere en tenketank, med tittelen: Visjon for Ås 2040.

En Visjon vil kunne definere verdigrunnlaget for kommunens egenart og særpreg, og hva vi vil at kommunen skal være kjent for (jf.: identitet). Med bl.a. dette som utgangspunkt, vil visjonen kunne vise hvordan en videreutvikling av det velfungerende, tradisjonsrike og trivelige lokalsamfunn i Ås sentralområde kan gjøres uten alvorlig konfliktskapende rasering av boligområder.

Etablering av «tenketanken», Visjon for Ås 2040, var et prisverdig tiltak. Den har hatt 8 deltagere (arbeidsgruppe) med relevant faglig bakgrunn. En verdifull presentasjon ble utgitt i 2016, med kommunens og NMBUs emblem på forsiden. Det viser at begge parter står bak presentasjonen. Siden har det vært stille.

Et hovedtrekk er fokus på fremtiden for kommunen og universitetet, og her sies det noe grunnleggende viktig (sitat): universitetets eksistens i Ås bør gjenspeiles tydelig i Ås samfunnet. Tenketanken gir ideer om hvordan og hva som må gjøres for å virkeliggjøre dette.

Ås kommune har et unikt utgangspunkt for å «sette Ås på kartet», med Norges eneste nasjonale grønne universitetet som en sentral identitetsskaper. I tillegg er universitetet den største arbeidsplassen i kommunen, med en forutsigbar skatteinngang.

Tenketanken uttalte følgende (sitat): Dette gir en unik mulighet for å utvikle Ås til et internasjonalt forbilde for fremtidsrettet og bærekraftig sentralområdesutvikling. Ambisjonene krever langsiktighet og forpliktelse overfor fremtidige generasjoner, i tillegg til lokalt engasjement, politisk vilje og lederskap.

Ås kommune har et unikt utgangspunkt for å «sette Ås på kartet», med Norges eneste nasjonale grønne universitetet som en sentral identitetsskaper.

Karl Helmer Solberg, på vegne av Samtalegruppa ved Ås Seniorsenter

Den sier videre: Ås er en blanding av by og bygd – et annerledes sted med stor nærhet til natur og kultur. En av de viktigste særegenhetene i Ås er det produktive landbrukslandskapet helt inntil sentrum.

Vi ser med forventning frem til fortsettelsen av arbeidet med «Visjon for Ås 2040».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags