Litt om Borggården og rådhuset i Ås

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ås har igjen fått en borggård som er rådhuset verdig – en hyggelig begivenhet.

DEL

KommentantarABONNER PÅ ÅS+ I 8 UKER FOR BARE 49 KRONER OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

ÅS: Tenker man litt historie er det nå 56 år siden tanken om et Samfunnshus i Ås kom i gang og det ble innkjøpt 14 dekar jord fra dr. Sødrings eiendom mellom Åsgård og stasjonen.

Dette var i ordfører Sverre Kroghs tid.

Historien forteller videre at det i 1961 ble oppnevnt en plankomité som besto av fem solide Åsnavn: Willy Authen formann, Eva Homb, Arne Nilssen, Erling Bråthe og byggmester Thorvald Andresen. Disse fem fikk den store oppgaven med å skaffe Ås et administrasjonssenter, en kino og selskapslokaler. Disse kjente Ås-personene er nå borte, men det de bygde står der.

Plankomiteen skulle også være byggekomité og skaffe arkitekt. Valget falt på arkitekt Bjart Mohr som så tegnet Ås rådhus, et bygg i mur i 1960-tallets lett funksjonalistiske stil med utvendige fasader i håndmeislet betong tilsatt marmor.

Arne Ellingsberg har hatt innlegg i avisen om borggården, og de som leste det vet at rådhusets 3. og siste byggetrinn på vestsiden fortsatt mangler.

Dermed er det ingen lukket borggård her i Ås, men du verden så deilig det er med den åpne rådhusparken opp mot det gamle «Aasgaard» som var bank og kommunelokale fra 1914 fram til 1969 da det nye rådhusets sydfløy ved Skoleveien sto ferdig.

I dag er dette kommunens administrasjonsbygg, og mens man bygde denne forelå siste del av byggetillatelsen klar som omfattet kino og rådhusets samfunnsfløy – som det het den gang, Kulturhuset er navnet som brukes i dag.

Hele rådhuset ble en utfordring på grunn av dårlig byggegrunn, men i 1970 var også byggetrinn nr. 2 i havn med kino og selskapslokaler. Fra borggården kom man den gang inn gjennom en hovedinngang – som i dag er borte – inn i en stor og flott vestibyle med skinnende marmorgulv og stor trapp opp til festsal og salonger.

I dag er også den store vestibylen borte, den ble etter noen år til kontorer og utvidelse av biblioteket.

Men – selve innvielsen av rådhuset fant sted i 1970 den 10. november og ble en minnerik dag med store festligheter og mange folk samlet, det var mange fra våre nordiske vennskapskommuner, fra fylket, fra NLH samt politikere og andre prominente gjester.

En stor bygdegave, et relieff i kobber og glass av Otto Østenstad prydet en vegg i 1. etasje, og et stort veggteppe av Synnøve Aurdal kom opp ved siden av scenen i store sal. Begge disse er flyttet senere.

Dagen etter, den 11. november var det stor innvielsen for kinoen, også den med flott vestibyle.

Ås hadde jo fått hit Terje Kristiansen som kinosjef, og med han fikk vi oppleve mange store Norgespremierer her i lille Ås – mange med meg husker nok det.

Mer innvielse – den 18. november, også da med festligheter åpnet det store og moderne biblioteket i samfunnsfløyen.

Hele denne festuken tok jo en ende – men før den ble avsluttet var det lagt opp til stort bygdeball med 500 deltakere hvor det ble dekket og spist stor middag både oppe i store sal, i lille sal – i dag gjerne kalt formannskapssalen – og nede i Ungdomsavdelingen som det het den gang, i dag finner vi Seniorsenteret her.

Det hele ble en stor festaften med smoking og lange kjoler, festlig samvær og dans ut i de små timer – en stor begivenhet i Ås. Med dette var byggetrinn to og rådhuset innviet og sett på som ferdig, byggetrinn tre ble det aldri noe av.

Borggården den gang var tegnet av professor Egil Gabrielsen – det er litt usikkert om den sto ferdig i 1971 eller kanskje 72. I mai 1985 ble Odd Tandbergs skulptur «Livets Kraft» i bassenget innviet, dette var stort, og kom i stand takket være tiltak fra Ås Kunstforening.

Og nå – etter mer enn ti års «tørke» har vi igjen fått oppleve skulpturen med vann! En gledens dag.

Vi har kunnet lese at denne «borggården» vel heller burde hete Sverre Kroghs plass, alt med rådhuset skjedde jo nettopp i Sverre Kroghs lange ordførertid. Jeg unner vår gammelordfører en stor ære, men er ikke sikker på å døpe om borggården vil være det riktige.

Men – et forslag nå når borggården igjen er åpnet: kunne man igjen komme sammen om en ny bygdegave? En byste av ordfører Sverre Krogh som dro det hele i gang kunne være fint å få på plass i borggården.

I 2020 er det femti år siden innvielsen av rådhuset.

"Det er nå 56 år siden tanken om et samfunnshus i Ås kom i gang og det ble kjøpt 14 dekar jord fra dr. Sødrings eiendom mellom Åsgård og stasjonen.

Robåter i  Borggården under ÅsMart'n 1983.

Robåter i Borggården under ÅsMart'n 1983.

 
 
 
 
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags