Gå til sidens hovedinnhold

- Ås-politikerne "vil ikke". Det har vært deres konstruktive bidrag i kommunedebatten

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så har det vært folkemøte på Nordby, slik at enkelte fikk luftet sin frustrasjon.

Pipekonsert mot fylkesmannen og beskyldninger "om å løpe Ski og Oppegårds ærend" i kommentarene her i avisen, viser tyngden i argumentene.

Å reagere på at det var Fylkesmannen og Nordre Follo som presenterte den foretatte utredningen, kan en takke Ås egne politikere for. De "vil ikke" - det har vært deres konstruktive bidrag i debatten.

Dette er ikke omkamp om kommunesammenslåingen!

Det er spørsmål om en grensejustering etter "Inndelingsloven" - og det er ikke noe suspekt med det. Det skjer ikke så rent sjelden mellom kommuner rundt om i vårt langstrakte land.

Kommunegrensene har alltid vært i endring, de er ikke hugget i sten.

At Ås`ordfører mener "det er å gå løs på Ås" avslører en merkelig tilnærming på en høyst legitim problemstilling, når det er besluttet omfattende reformer av såvel kommuner som regioner.

Ås skal ha seg det frabedt, på tross av at grensejusteringer og kommunesammenslåinger alltid har vært viktige og påkrevde bidrag for å utvikle samfunnet.

Å beskrive nabokommuner som "krokodiller" og kalle de for "griske" og "grådige" - samt anklage de for å forsøke å "rane" Ås - forteller at skjellsordene er viktigere enn argumentene.

Har merket meg at jo lengre unna de berørte "grenseområdene" en bor, jo kraftigere meninger har man. Merket meg også det var en godt voksen forsamling med veldig bastante meninger om fremtiden og hva som er best for kommende generasjoner.

Skal en diskutere grensejusteringer, så bør en løfte blikket og se minst en generasjon fremover. Hvilke samfunn og behov har vi om 30-40 år?

For å sette det i perspektiv bør en også se seg tilbake minst 60 år.

Den utvikling vi vil se de neste 30 år, vil minst tilsvare den vi har hatt de siste 60!

Derfor var det synd at ikke flere yngre med fremtiden foran seg var på Nordby.

Det er deres samfunn som skal skapes.

Skal vi som bor på f.eks. Solberg eller Nygård være fornøyd med å bo i en "utkant" av Ås? - eller skal vi bli en del av Ski by?

Sentrumsnært med det meste innen gangavstand - også Rådhuset!

Akkurat DET skal heldigvis ikke folk som bor på Kroer, i Ås sentrum eller på Vinterbro ha så avgjørende formeninger om. Folk som bor på Solberg/Nygård, er sikkert kompetente nok til selv å avgjøre hva som er best for de og deres oppvoksende slekt.

At en kommune skal ha ETT sentrum er ikke det spor rart. For beboerne på Solberg, Nygård m.fl. ER Ski det sentrumet!

Skal man utvikle byen og stedet ytterligere - og på best mulig måte - er det lite ønskelig at en annen kommune har grenser som går "midt i Ski".

At Ås "pøser på" med kraftig og tett utbygging, kloss inntil Ski`s bebyggelse, gir heller ikke alltid de beste planløsningene for å utvikle Ski.

Heldigvis er det nå mye opp til beboerne på Solberg, Nygård mm å være med på og påvirke sin egen fremtid og tilhørighet.

Det skal foretas en bebyggerundersøkelse (som selvfølgelig allerede er anklaget for å ha ledende spørsmål fra motstanderne! - riktignok uten å ha sett de) - men det er vi som bor her som skal si hva "VI VIL!"

Så kan Ås fortsette sin kamp mot fremtidens samfunnsutvikling, fremtiden har uansett aldri latt seg stoppe - på tross av hvor mange "vil ikke" den har møtt.

Det kommer nye år, nye utfordringer, nye politikere - og innen overskuelig fremtid kommer også Ås inn i Nordre Follo. Dessverre uten å ha vært med på å legge de grunnleggende føringene.

Men grensejusteringer er en sjanse for beboerne i de aktuelle områdene, til å selv bestemme hvilken side av utviklingen de vil tilhøre. 

Akkurat det kan de være med på og bestemme selv! - sammen med Kongen i statsråd.

Kommentarer til denne saken