SHoT 2018 – Hvordan har studenten det egentlig?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevOnsdag 5. september kom resultatet fra Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse (SHoT2018). Den hadde mange triste og sjokkerende funn. De første tallene i rapporten viser endog at NMBU-studenten alt i alt er fornøyd med studiebyen sin og studiemiljøet. Når en ser på parameterne er det mye som tilsier at det er NMBU og SiÅs som har mest av æren for dette. Studentene er også flinke på å engasjere seg i frivillig arbeid, og opplever at de faglige forholdene er gode. Det er veldig positivt at studenter trives i studiemiljøet og opplever NMBU som et fint sted å studere.

Undersøkelsen dekker mange svært viktige temaer, men i Ås Avis kan du lese at en av tre studenter er overvektige. Vi er forbi den tiden hvor fedme var et tegn på rikdom, og har kommet til et punkt hvor fedme oftere forkommer hos dem som har mindre å rutte med. Det er trist at studenter i dag har så trang økonomi at den fysiske helsen ofte havner i andre rekke. Med den størrelsen studiestøtten ligger på i dag så er mange avhengig av deltidsjobb. Å ta vare på den fysiske helsa kan være vanskelig mellom 8.00-16.00 dager på universitetet etterfulgt av kveldsskift på en butikk, når du samtidig skal etterleve samfunnets ideal om å være sosial og måtte delta på arrangementer i frykt for å gå glipp av noe. Artikkelen til Ås avis oppfattes derfor nærmest som et tabloidoppslag som er med på å underbygge at studenter er late og at alt var bedre før.

Vet dere hva som var bedre før? Studiestøtten! Mellom 1977 og 1997 lå studiestøtten på ca. 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Om studenter hadde fått tilsvarende i dag hadde vi fått 30 000 kroner mer i året, noe det er sårt behov for.

Det er mye alvorlig som kommer fram i SHoT2018. 41% av studentene ved NMBU sier de har en del eller svært mye eksamensangst. Nasjonalt sier 1 av 3 at de alltid/svært ofte gjør alt for å ikke skuffe foreldrene sine. Dette sier noe om hvilket press studenter lever under. 36% av studentene ved NMBU har middels, alvorlige og mange symptomer på psykiske plager. Det er ekstremt alvorlig, og her må noe gjøres, særlig med tanke på at studenter er en veldig sårbar gruppe.

28% av studentene ved NMBU opplever ensomhet. Dette er en dramatisk og skremmende utvikling. Flere og flere savner noen å være sammen med, og dette er noe Ås kommune må ta på alvor! Jeg håper derfor at vi kan bruke disse tallene til å skape noen felles arenaer og møteplasser. Ikke et sted for gruppene, men for alle: Gammel som ung, student og ikke student.

Jeg håper også at vi kan bruke disse tallene til å ta fatt på utfordringene slik at vi sammen kan jobbe for studenters velferd. Det er viktig for NMBU og Ås, men aller viktigst for de studentene som har problemer. Ta gjerne kontakt med meg dersom du har forslag eller kan hjelpe til, for dette er så alvorlig at vi ikke kan sitte i ro og håpe at det går over.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags