Kvinnekroppen under angrep

Hege Opdal (Sv).

Hege Opdal (Sv). Foto:

Av
DEL

LeserbrevFor første gang på 40 år har regjeringa innskrenka kvinners rett til selvbestemt abort. Paroler som ble brukt på 70-tallet må males opp på nytt av nye generasjoner.

Det er ubegripelig hvordan Venstre og Høyre er villige til å la et marginalt parti som KrF rykke kvinnekampen tilbake til 1970 for å beholde makta.

Erna lokket KrF inn i regjering med løfter om å se på abortloven. Regjeringa vil nå ta fra kvinner muligheten til å bestemme hvor mange barn de kan eller vil bære fram samtidig, selv om fosteret er alvorlig sykt. Det handler altså ikke om tvillingdrap, eller at en velger bort friske, levedyktige fostre, men om reduksjon av fostre også etter 12 uke ved alvorlig sykdom.

Det er et historisk skritt i feil retning når kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir innsnevret for første gang på 40 år. Og vi vet at KrFs mål er å forby abort gjennom grunnloven.

Ingen vil ha et sorteringssamfunn, slik som KrF gjerne skremmer med, men kvinner som bærer på et sykt foster skal ikke påføres skam for de valgene de tar. Livssituasjonen til familier kan være så ulike, men med tilbud om god veiledning og informasjon fra helsevesenet underveis må vi ha tillit til at kvinner velger best selv. Og det må tilbys langt bedre oppfølging og hjelp til de familiene som allerede har syke barn.

Det er dessverre ikke så overraskende at Erna Solberg ikke vil forstå dette. Vi husker fortsatt kampen mot reservasjonsretten i 2014, og at Solberg kalte det «litt spesielt» når tusenvis av kvinner landet rundt demonstrerte mot endringsforslaget 8. mars.

Det som er «litt spesielt» er når man gang på gang avslører at man ikke tror at kvinner har evne til å ta egne valg, og til å bestemme over egen kropp og eget liv. Det er nemlig det handler om.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags