Pomperipossa i Ås

UANSVARLIG PENGEBRUK: Einride Berg mener bygging av en splitter ny Åsgård skole vil gi en unødvendig stor regning til skattebetalerne i kommunen.

UANSVARLIG PENGEBRUK: Einride Berg mener bygging av en splitter ny Åsgård skole vil gi en unødvendig stor regning til skattebetalerne i kommunen. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Astrid Lindgren oppdaget i 1976 at hun betalte 102% i inntektsskatt. Hun var jo selv en solid sosialdemokrat, men selv sosialdemokrater klarer ikke å overleve hvis de må betale mer skatt enn det de tjener.

Astrid Lindgren skrev derfor sagaen om "Pomperipossa i Monismanien", som ble slått stort opp i svenske aviser. Det mest ikoniske foto er da fotografene tok bilde av finansminister Gunnar Sträng mens han satt og leste Astrid Lindgrens saga i Riksdagen.
Sosialdemokratenes skattesystem hadde allerede kastet Ingmar Bergman ut av landet, siden han ikke kunne overleve med 139% inntektsskatt.

Dette bidro til at sosialdemokratene mistet sitt 40 år sammenhengende styre som regjeringsparti i Sverige. Pippi Langstrømpes mamma var mye sterkere enn Olof Palme.

Arbeiderpartiet i Norge gikk ved valget i 2017 inn for å øke personbeskatningen med 15 milliarder kroner. Da partiets ledelse ble spurt om hva man skulle bruke pengene til, så var svaret "vet ikke". Ap ville øke skattene, men hadde ingen plan om hvordan man skulle bruke pengene. Etter sigende kom kravet fra AUF, og de må gjerne mene mye og mangt om skatt, men hvordan man skulle bruke de ekstra skattepengene - det hadde ingen svar på.

Gamle Håkon Lie sa at AP alltid måtte ha en reform å tilby i valgkampene sine - AP måtte alltid presentere et prosjekt som kunne samle folk om valgurnene. Hvis man presenterer en reform som dekker et behov folk vil ha, så er folk gjerne villige til å betale for det: Redusert foreldrebetaling i barnehager, flere lærere i skolen, økte rammer i Husbanken som gjør at unge kan få sin første bolig. AP presenterte ingen slike forslag, man ville bare ha mer skatt men visste ikke hva man skulle bruke pengene til. Er det fortsatt noen som lurer på hvorfor AP tapte valget i 2017?

Folk flest har ansvarsfølelse for seg og sitt, for sitt miljø og for sitt lokalsamfunn. Jeg har stor tro på den felles ansvarsfølelse folk i Ås har for sitt lokalsamfunn: Vi vil gjerne bidra til at våre barn kan kjøpe seg hus og heim, vi vil betale for at våre eldre har det godt på sykeheimen, vi vil betale for at barna våre har gode skoler og oppvekstvilkår.

Jeg er sikker på at de fleste i Ås vil godta eiendomsskatt for å betale for slike nødvendige investeringer.

På den annen side: Det finnes ikke ett eneste menneske i Ås som vil betale for at deres politikere skal sløse med fellesskapets midler. Det er så selvsagt at det ikke burde skrives en gang! Hvis politikerne i Ås sløser med fellesskapets midler, så finnes det ikke en eneste sjel som er villig til å betale ekstra skatt for det. Hvorfor betale eiendomsskatt som bare sløses bort?

Når politikere i Ås river 60 % av skolene i Ås etter bare 25 år, mange år før skolene er nedslitt, og flere år før de er nedbetalt, så er det ingen, jeg gjentar: Ingen! som vil betale for det.

Det er sagaen om Pomperipossa i Ås. Dessverre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags