Eiendomsskatt: – Her har vi igjen et eksempel på hvor lett og behagelig det er å foreslå bruk av andres penger

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattVed budsjettbehandlingen hvert år i desember, fremmes forslag om innføring av eiendomsskatt i Ås kommune.

Begrunnelsen er stort sett den samme hver gang. Det er full krisemaksimering når det gjelder aktiviteter for barn og ungdom og eldreomsorg. Begge felter vil bli delvis rasert, hevdes det fra forslagsstillerne.

Jeg vil gå litt tilbake i tid, til den gang jeg selv satt i kommunestyret i Ås. Det var en debatt om bevilgning til et ikke lovpålagt formål, og kommunens økonomi var mye trangere enn i dag.

I mitt innlegg i debatten sa jeg: «Her har vi igjen et eksempel på hvor lett og behagelig det er å foreslå bruk av andres penger.»

I denne saken dreide det seg om et beløp som ville koste skattebetalerne en hundrelapp som en engangsutgift. Blant argumentene for eiendomsskatt finner vi ofte uttalelser som «Eiere av fast eiendom har helt sikkert god råd fordi eiendomsverdien har steget så meget de siste årene».

Huset eller leiligheten vi bor i er aldeles ikke en bank der man ta ut penger ved behov. De fleste har finansiert sin bolig ved lån og nøysom sparing, og bør ikke bli straffet for at verdien har steget.

Skulle det være noen mening i å beskatte eiendom i tillegg til dagens allerede høye skattenivå, vil jeg foreslå at det innføres skatt på gevinst ved salg. Først da frigjøres likvide midler. Dette vil også begrense muligheten for spekulanter som kjøper opp nye leiligheter, bor der ett år og selger med skattefri gevinst.

En rekke eksempler i senere tid viser at dette har gitt skattefri gevinster på mer enn 20 %.

Når man i tillegg kan låne de samme pengene i banken til 2,5 % rente, forstår enhver at noe er galt med systemet. For eksempel ville en gevinstskatt på inntil 20 % med et maksimalbeløp være rettferdig, og hindre at hus- og leilighetseiere må selge og flytte for å kunne betale en av de mest usosiale skatter som er innført i nyere tid.

Til slutt tar jeg sjansen på å foreslå at politikere som fremmer eller støtter forslaget til dagens urettferdige eiendomsskatt, må dokumentere hvor mye de selv må betale. Da vil velgerne få et klart inntrykk av om det er noen som er glad i å bruke andres penger, og de kan ta det riktige standpunkt ved neste valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags