Helsefarlig i Block-Watne-hallen?

Fotball i Block Watne-hallen i Ås.

Fotball i Block Watne-hallen i Ås. Foto:

Av

Det er i grunnen fantastisk at Ås endelig fikk en innendørs hall der ungene kan spille fotball hele året. Så hurra for det.

DEL

Det som ikke er så mye å rope hurra for er den vedvarende gummilukta fra kunstgresset som finnes i denne hallen på Ås stadion. Flere av oss foreldre lurer på om det virkelig er forsvarlig å la barna puste inn denne gummilukta gang etter gang? På trening etter trening. Hva vet vi om eventuelle miljøgifter og effekten på barns helse?

Som fotballpappa opplever jeg at poden kommer hjem fra trening og kler av seg fotballtøyet mens det drysser små gummikuler fra klær og sko. Etter hver trening kan vi fylle en hel liten kopp med disse kulene. Ganger du dette med antall fotballunger som frekventerer kaldhallen jevnlig, blir dette relativt mye gummi fra hallen i husstandene rundt omkring i kommunen.

Protesterer mot gummiasfalt på Rustad skole (krever innlogging)

Vi mener ikke å være hysteriske, men kan det være en idé at for eksempel NILU gjør målinger for å avdekke eventuelle miljøgifter i lufta? Etter det vi forstår finnes det ikke noe ventilasjonssystem som tar unna disse gassene, og det må vel jevnlig fylles på med ny gummi ettersom ungene drar av gårde med såpass mye? Flere av oss er bekymra for barnas helse, og vi mener det er uansvarlig å ikke foreta seg noe for å klargjøre de faktiske forhold.

Dagbladet skriver 17. februar 2016 at gummikulene som brukes i kunstgressbanene inneholder mer enn 60 kjemiske stoffer. Over nitti prosent av kunstgressbanene som lages i Norge i dag legges fortsatt med gummikuler laget av resirkulerte bildekk. Dagbladet skriver videre at titusenvis av forskjellige dekk fra forskjellige merker kan brukes på én kunstgressbane. Gummien kan inneholde kvikksølv, bly og arsenikk, i tillegg til sink, oljeforbindelser, PAH- og PCB-forbindelser, nonylfenol og ftalater.

Det kan da umulig være meningen at det er sånn vi skal ha det i 2018? Jeg utfordrer derfor Geir Sneis eller andre fra Ås fotball til å svare på disse bekymringene fra oss foreldre. Og hva med NMBU-miljøet? Mener de dette er greit? Mener rektor Mari Tveit det? Vi snakker tross alt om det grønne universitetet her, og vi har det i vår midte. Kanskje de kan foreslå andre alternativer?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags