Studentene som mulighet for Ås

VIL BIDRA: Flere studenter vil være en fordel for Ås, særlig om flere melder flytting til kommunen, skriver påtroppende studentleder Tuva Todnem Lund og avtroppende leder Tord Hauge.

VIL BIDRA: Flere studenter vil være en fordel for Ås, særlig om flere melder flytting til kommunen, skriver påtroppende studentleder Tuva Todnem Lund og avtroppende leder Tord Hauge. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Om to måneder skal omtrent 1100 nye, spente studenter begynne ved NMBU. Vi gleder oss til å ta disse imot, og til å vise fram alt Norges beste by å studere i, har å by på. Mange av disse flytter hjemmefra for første gang, noen har kanskje vært i militæret eller på folkehøyskole og noen har avbrutt studiet et annet sted nettopp for å flytte til Ås og studere her. Seks måneder senere kommer over 500 veterinær- og dyrepleierstudenter når det fantastiske nye veterinærbygget står ferdig.

Vi legger nå et svært spesielt semester bak oss. Når samfunnet stengte ned valgte mange av oss å bli på Ås, og ikke å reise hjem til barndomshjem og familier. Vi vet at studentene er en sårbar gruppe i samfunnet, og vi vet at mange har hatt det ekstra tøft og ensomt denne tiden. Mange bor trangt og tett, og har tilbragt denne tiden hjemme, på hyblene sine. Situasjonen vi har vært i har vært en stor belastning for studentmassen. Samtidig som Studentsamfunnet har holdt stengt, forelesningssalene har vært tomme og undervisningen i stor grad har skjedd digitalt har en annen krise truffet Ås. En økonomisk krise som skaper store utfordringen for kommunen og vi som bor der. En mørk sky som kaster skygger langt framover i tid, for hele Ås.

I en slik situasjon er det naturlig å se på hvilke tjenester som må kuttes, hva som kan legges ned, og hvor det er mulig å spare inn penger. Det var nok flere enn oss som kjente alvoret da vi leste rådmannen sin kuttliste. Vi ser gode tilbud som kan bli borte, avgjørende tjenester for at beboere skal klare seg. Mange sårbare grupper i samfunnet vil merke disse kuttene i sin hverdag. Lista er generelt et trist skue. Som studenter ønsker vi å stille oss spørsmålet; hvordan kan vi bidra? Hvordan kan vi skape små og store lysglimt i den store mørke skyen av røde tall.

Studenter har ikke store lommebøker de kan legge åpne og spytte inn i kommuneøkonomien, men store deler av studentmassen bor i kommunen i dag. Mange studenter flytter til Ås den kommende tiden. Studenter er fritatt fra å melde flytting i folkeregisteret fordi vi ofte bor midlertidig, og mange vil av ulike grunner foretrekke å være folkeregistrert i hjemkommunen sin. Samtidig er det mange studenter som kanskje ikke har tenkt over det, og som fint kan melde flytting. Et utløst innbyggertilskudd og en befolkningsvekst i kommunen er viktig for få friske penger inn i kommunen. Derfor har vi tidligere samarbeidet med ordfører og kommune om å få studenter til å melde flytting.

Dette ønsker vi å fortsette med, vi vil vise studenter helsestasjonen for ungdom og studenter, et flott sentrum og alt det kommunen har å by på. Når vi kan vise de det, kan vi sammen få studenter til å melde flytting. Kanskje det er det som kan redde sårt trengte tjenester når prioriteringene skal gjøres av politikerne våre. For mange studenter er helsestasjonen deres eneste møte med kommunen et felles prosjekt der SiÅs, NMBU og kommunen finansierer et tilbud for ungdom og studenter i kommunen. Et vellykket prosjekt som sanker inn prosjektmidler og som gjorde at selveste helse- og omsorgskomiteene på Stortinget tok turen hit for et år siden. Helsestasjonen i Ås er til nytte og glede for kommunens unge og studenter, og er et tilbud andre kommuner kan drømme om.

Vi gleder oss veldig til å ta i mot de nærmere 1600 nye studentene det kommende året! La oss vise høstens studenter hva Ås er god for! Vi vil vise fram hva kommunen har og hva vi trenger, slik at vi sammen kan jobbe for at studenter melder flytting, og øke kommunens inntekter. Vi må se hvilke muligheter som er, ikke bare hvilke kutt som må foretas. Hvis 600 studenter melder flytting vil kommunen få 18 millioner kr mer neste år! Tenk om vi klarer enda mer? Her ligger det et stort potensiale! Vi ber om at vi sammen kan løfte blikket, og se på de enorme mulighetene vi studenter tar med oss, og ikke bare hvilke utgifter. Vi er klare for å ta vår del av dugnaden, og håper politikerne gir oss mulighet til det.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken