Tog og busser - ikke mer motorvei

Nicholas Wilkinson (SV)

Nicholas Wilkinson (SV) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattVi må løse klimaproblemene. Da må miljøvennlig transport alltid være enklest og billigst. Sånn er det ikke i Ås i dag.

Hver tredje kollektivreise i Akershus er forsinket. Bilen er ofte raskere og billigere. Om vi skal kreve at folk reiser grønt må politikerne først bedre tilbudet og senke prisen. Vår plan er klar.

Må bli bedre

Norge kjører nest mest bil i Europa. Vi i Akershus er fylket med flest pendlere, men vi er også blant de som kjører mest bil i Norge.

Ås kommune sysselsetter mange, mye på grunn av NMBU. Over 6000 arbeidstakere pendler ut av kommunen daglig, men nesten like mange pendler inn til Ås. I tillegg har vi nesten 4000 studenter og mange elever på videregående skole som ikke er med i disse statistikkene, men som er avhengig av et godt kollektivtilbud.

Hver tredje reise med kollektivtransport i Akershus er forsinka. Togene er altfor ofte innstilt, eller stappfulle. I Ås er togavgangene til og fra Oslo sjeldne og du må ofte kjempe om en sitteplass. Er bussen fra Kroer noen minutter forsinka må du kanskje vente så mye som en time på neste tog i Ås. Manglende bussforbindelser på tvers i kommunen splitter bygda, og gjør hverdagen vanskelig for de som pendler til og fra Ås og NMBU. Er toget innstilt, er det få muligheter til å komme seg til og fra Oslo.

Vi vil at flere skal reise grønt. Men da må tilbudet bli bedre enn i dag.

I Akershus går 4 av 5 kr til nye prosjekter til motorvei. Bare 1 av 5 nye kroner til jernbanen. Høyresiden har vist at de ikke klarer prioritere grønn transport. Arbeiderpartiet har lovet å bygge enda mer motorvei enn de blå. Begge deler er like dumt.

De står igjen med pengene i fortida når vi heller burde investere i moderne transport. Vi i SV er stemmen for dem som i stedet vil investere i tog, busser og båter.

Bygg grønt

Vi vil bygge ny jernbane-tunnel gjennom Oslo, så folk kan komme seg lettere til og fra Oslo med færre forsinkelser. Vi ønsker hyppigere avganger med toget og direktebusser mellom flere steder i Ås og Oslo i rushtiden. Vi ønsker også et bedre busstilbud på tvers i kommunen og mellom Ås og nabokommunene.

Grønn transport gir oss friskere luft, tryggere klima og mer behagelige reiser. Og de gangene du må kjøre vil grønn transport sikre at det er færre biler på veiene, så du slipper kø.

Sammen kan vi løse klima- og transportproblemene. Det er allerede nok penger, men vi må tørre å prioritere annerledes.

Vi må velge flere tog og busser heller enn mer motorvei. Ta kampen for miljøet!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags