Hvordan transformere til slum

Trygve Roll Hansen.

Trygve Roll Hansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DebattSlum kan en få ved å bygge fire ganger så tett som drabantbyen Lambertseter, bygg blokker på 4-8 etasjer tett i tett slik at en får maksimalt med skygge og minimalt med utsikt. Bygge ned arealer det kan lekes på. Rive ned gamle felleshus med lavterskeltilbud på dugnad. Bygg på hus så de skygger for utekafeer.  Bygg ned matjord og utsikt så folk ergrer seg grønne over mangel på vidsyn. Transformer trivelige småhus til mestadonter tett i tett.

Det tar 7-12 år før nye innbyggere gir netto inntekt til kommunen, jo sterkere økning i folketallet desto mindre til helse, sosial, kultur og skole. De som trenger forbedring mest får størst forverring. Da øker ulikheten.  Bygg så mange blokker at det overstiger behovet for å bo sentralt i en usentral drabantby. Ikke tillat nye små hus i hager, men bare blokker slik at en får fram ulikhet og økt muligheter for konflikter.

La utbyggere bestemme utbyggingen, da er en sikret leiligheter til lavest mulig kvalitet til høyest mulig pris. Slipp til spekulanter slik at det kan bli fart på fremtidig prisfall. Ikke la de som bor få bestemme for da kan de motarbeide forfall. Sørge for tomme butikker ved å legg dem i mørke og trange gateløp. Legg kompakt utbygging så langt fra storbyen at ingen finner på å gå eller sykle dit, men bruker bil. Lag brede veier i kompakte områder så det kan kjøres fort og bli farlig. Kall det miljøgate.  

Om du som planlegger ikke får lokalpolitikerne med på omfattende transformasjon, så prøv mindre områder i utkanten av blokkområder, da blir det utrivelig i de små nabohusene og lettere å få dem transformert senere.  Ikke legg til rette for terrassehus i skråninger slik at alle får lys og sol også ved høy utnyttelse. Ikke bygg i nærheten av Bunnefjorden med el-buss mange ganger i timen på kollektivfelt til og gjennom Oslo til øst og vest. Ikke legg til rette for fremtidig bruk av el-ferjer på Bunnefjorden. Ikke kjemp for bærekraftig bussterminal på Vinterbro med kobling mellom lokale, regionale og internasjonale bussruter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags