Overlates viktige beslutninger til konsulenter?   

Ås sentrum i framtiden?

Ås sentrum i framtiden? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DEBATT Som tidligere teknisk sjef og fortsatt beboer sentralt i Ås har Fredrik Ystehede «noe å fare med», når han skriver om vidløftige planer for Ås tettsted, som kommunens konsulenter har lansert (ÅS AVIS 3. august).

LES OGSÅ: Ås kommune skremmer boligeierne!

Det er ille at veikonsulent – som står fritt i forhold til økonomiske realiteter – vil ha en tredje «tunnel» under jernbanen ved fotgjengerundergangen, bare for busser. Den skal redusere gangavstand mellom buss og tog 100 meter. Med kvikkleire under jernbanen og nødvendige tilførselsveier vil den vel koste mer enn 100 millioner kroner!

Det er verre at boligkonsulent vil bygge boligblokker også så å si over denne nye veiforbindelsen: At nærhet til Ås stasjon synes å være både alfa og omega, viser vel at målgruppen for planleggingen er nye beboere, som skal pendle med tog til Oslo hver arbeidsdag.

Det er verst at Ås kommune kan overlate til eksterne konsulenter å styre utviklingen av Ås tettsted, så det kan ende opp som by, «med 5000 nye leiligheter innenfor et altfor snevert område»: Denne kommunen har vel fortsatt en teknisk sjef, for en etat som har også andre ansatte med høy utdannelse? Settes viktig planlegging bort til eksterne konsulenter, for å bli kvitt ansvar for avgjørelser som er upopulære i Ås? Når det viser seg at planleggingen var dårlig har vel konsulentene fått sin gode lønn, og de har vel også skaffet seg nytt «beite», i kommune i annen region?

Undertegnede har sett 100 år gammel tegning av Solbergfoss kraftstasjon ved Glomma, slik konsulent med arkitektutdannelse ville ha den: Den digre betongbygningen skulle kles med nøyaktig tilhogde granittheller fra steinbrudd i Østfold, som ville gitt arbeid til stort antall steinhoggere i flere år. Dette ble for dyrt selv om staten og Oslo kommune var byggherrer, og ble sløyfet. Også Ås kommunestyre bør vise at de er «herrer i eget hus», med å skrote planen som vil forvandle Ås, fra landlig tettsted til drabantby med 5 000 nye leiligheter                                 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags