Gi en læreplass til jul!

Turid Kristensen (H)

Turid Kristensen (H) Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at rekordmange nå får læreplass. I 2018 var det nesten 1000 flere lærlinger enn året før, og det er veldig gledelig. Likevel er vi ikke i mål. Selv om mange av elevene som var ferdige med andre året på yrkesfag i år har fått seg læreplass er det fremdeles for mange som fremdeles venter eller leter.

Det at elever ikke får læreplass er en av de viktigste årsakene til at de mister motivasjonen og faller fra videregående opplæring. Med flere læreplasser får flere elever muligheten til å fullføre utdanningen sin og komme seg inn i arbeidslivet. Denne arbeidskraften er helt avgjørende for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn i årene som kommer. Denne arbeidskraften er også avgjørende for bedriftene og kommunene som trenger kompetente fagarbeidere.

SSB anslår at vi vil trenge nesten 100 000 nye fagarbeidere de neste 20 årene. NHO sitt kompetansebarometer fra september opplyser om at 6 av 10 bedrifter vil trenge flere fagarbeidere i framtida, og at de allerede i dag mister tilsagn på anbud på grunn av manglende kompetanse. Mange kommuner har store utfordringer med å rekruttere nok fagarbeidere til mange av de viktige tjenestene til innbyggerne.

Det å sikre flere læreplasser er en viktig del av regjeringens store satsing på yrkesfag. Vi har satt i gang flere tiltak som skal gjøre det enklere for bedrifter å ta inn lærlinger. Blant annet stiller vi nå krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser, vi har økt lærlingtilskuddet med 25.000 kroner per kontrakt, vi har innført en merkeordning for lærebedrifter og vi har fornyet samfunnskontrakten mellom partene i arbeidslivet for å skaffe flere læreplasser.

Jeg håper at bedriftene og kommunene i Follo blir med på dugnaden for å sikre at flere unge får oppfylt drømmen om fag- og svennebrev og at enda flere vil ta inn lærlinger. Min utfordring til kommunene og bedriftene i Follo er kaste seg på den viktige jobben med å gi alle elever en lærlingplass og ikke si seg fornøyde før alle har fått det. Delta i lærlingdugnaden og gi de unge den beste julepresangen de kan få til jul – en læreplass og muligheten til å fullføre utdanningen sin.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags