Utleierne må også være med på dugnaden

Alexander Nilsson, kommunestyrerepresentant Rødt Ås

Alexander Nilsson, kommunestyrerepresentant Rødt Ås Foto:

Av
DEL

LeserbrevVi trenger å senke prisen på leie av bolig ut korona-krisa. Det å være leietager er under vanlige omstendigheter ingen lukrativ situasjon, og denne situasjonen er mildt sagt ikke forbedret nå som mange av de med jobb ved siden av studiene nå er permittert og arbeidsledige. Det å være leietager er stort sett forbeholdt mennesker som befinner seg i en situasjon med ingen, eller svært lav inntekt sammenlignet med resten av samfunnet. I denne gruppen befinner studenter, aleneforeldre, arbeidsledige eller deltidsansatte seg. De fleste av menneskene i denne gruppa klarer seg økonomisk, men under korona-krisa er situasjonen for mange gått fra vanskelig til umulig.

Nå mister mange studenter jobben som gjør at de klarer å holde hodet over vann. Det kan være deltidsjobben eller sommerjobben - for noen begge – som gjør at man går glipp av de ekstra kronene som vanligvis veier opp for at stipendet (som per dags dato ligger på 8200 kroner i måneden og forøvrig ikke utbetales i juli) ikke rekker til husleie, mat, reise, forsikringer, telefon, strøm, legebesøk samt uforutsigbare utgifter og regninger som måtte dukke opp. Studenter har mulighet til å søke om ekstra lån fra lånekassen på 26.000 kr, men det er et tiltak som smerter mer enn det smaker, for lånet må betales tilbake og det med renter. Studenter kan ikke søke om dagpenger fordi de har studier som hovedarbeid, selv hvis de har opparbeidet seg retten til det. Studentene faller altså utenfor sikkerhetsnettet.

Det snakkes om dagen varmt om at vi alle må bidra til denne felles dugnaden, og det er på sin plass at også de med mye å rutte med letter litt på presset, slik at de som står i fare for ikke å kunne betale husleia, også har et sted å bo både under og etter denne krisa. De som eier bolig kan søke om avdragsfrihet fra banken, de som leier har ingen slike muligheter. Derfor tar Rødt til ordet for en kollektiv prisreduksjon i husleia under denne vanskelige perioden. Vi foreslår at alle huseiere går med på en prisreduksjon av betydning for å hjelpe de som nå plutselig står uten den avgjørende ekstra inntekten som gjør at ting går rundt. De fleste studenter i Ås bruker godt over 50% av stipend og lån hver måned på bolig, mange betydelig mer. Studenter som bor privat betaler gjerne opp mot 6000 kroner (og mer) i leie hver måned, altså ¾ av det de får i stipend og lån. Selv de som bor hos SIÅS må ut med slike summer for å ha tak over hodet i Ås. Det finnes også billigere steder å bo i Ås, men boligmangelen tatt i betrakting, er det svært ofte en må ta til takke med det som er tilgjengelig og da blir det fort dyrt.

Det er heller ikke bare studenter som leier bolig i Ås og blir ramma av koronakrisa. Etter sjukepleierindeksen til Eiendom Norge har enslige sjukepleiere bare råd til 3,7 % av alle boligene som blir solgt i Follo, og de bruker en sjukepleierlønn som er langt over medianinntekten i Akershus. Den fattigste halvparten av innbyggerne har råd til under 1 % av boligene som blir solgte i Follo, og er derfor nødt til å leie bolig. Og det er de med lavest inntekt som i størst grad blir permiterte fra arbeidet sitt – eller som har et yrke som er så viktig at de må utføre det med fare for å bli smitta.
Rødt håper at utleiere og leietakere i Ås kommune kan komme sammen å bli enige om en kollektiv betydelig prisreduksjon i leia slik at vi sammen kan komme oss gjennom denne krisa. Det er viktig at dette blir en skikkelig dugnad der alle bidrar med det de kan, der vi unngår at de med minst får det tyngst.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags