Vi trenger ikke ny Åsgård skole

Einride Berg (Ap) mener det ikke holder mål å rive 25 år gamle skolebygg for å bygge en helt ny skole når Ås kommune har trang økonomi.

Einride Berg (Ap) mener det ikke holder mål å rive 25 år gamle skolebygg for å bygge en helt ny skole når Ås kommune har trang økonomi. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er kanskje den største utbygger i Ås kommune. Jeg bygget 160 nye hybler på Pentagon i 2008, jeg bygget 480 nye hybler på Pentagon i 2013-14, og nå bygger jeg 795 hybler i Skogveien. Dette er samlet sett byggeri for over én milliard kroner. Jeg er vant til å håndtere utbyggingsprosjekter, og er også godt vant med å vurdere byggenes tekniske standard.

Det er derfor med den største forskrekkelse jeg ser hvordan Ås kommune håndterer sine egne bygg: I 1975 bygget Ås kommune Rustad skole. Den ble revet i forbindelse med 6-års reformen i 1975, så derfor ble den bygget på nytt. Jeg husker godt at man sa at den gamle skolen var dårlig bygd, og at det var helt nødvendig å bygge skolen på ny. Det ble gjort, men skolen varte bare knappe 25 år – før den ble revet på ny og bygget opp igjen i 2019. Denne gang med solid overkapasitet.

Det er vanskelig å begripe: Skal ikke et bygg, eller en skole vare mer enn 20 år?

Hvis man reiser landet rundt, så vil man jo se at det står gamle skolebygg over alt. Min barneskole ble bygget i 1959, og den er bygd på i mange omganger – akkurat som de fleste skolebygg i Norge.

Men ikke i Ås: Her river vi skolebygg etter 25 år.

Ås kommune betaler fortsatt renter og avdrag på en skole som er revet.
Og det gjelder ikke bare Rustad. Det samme gjelder Solberg skole. Og nå er vi i gang med å rive Åsgård skole, som også ble bygget ny i 1995.

Ås kommune har revet 60 % av sine skoler som er bygget for bare 25 år siden, og er i full gang med å bygge nye.
Man må jo lure: Står det i Grunnloven at skoleårene i Ås ikke kan gå på en skole som er eldre enn 25 år?

Da må vi jo starte med å rive påbygget på Brønnerud skole og vi må dessuten huske på å rive Sjøskogen skole, for det er bare fire år til det er 25 år siden den også ble bygget.

Dette er fullstendig galskap!

Dette er helt utav vater!

Jeg mener at vi som ansvarlige politikere må sette foten ned. Vi kan ikke la oss diktere av foreldre og lærere som vil ha «ny skole» for enhver pris. Det er ingen tvil om at de siste paviljonger på Åsgård kan rehabiliteres innenfor 20–30 mill. kr, i stedet for å bygge en splitter ny skole til 400 mill. kr.

At Åsgård ikke er hensiktsmessig nok utformet er en pedagogisk utfordring, ikke en grunn for å slenge hundrevis av millioner ut av vinduet.

Jeg har lest Multiconsults begrunnelse for å rive Åsgård. Det er den tynneste begrunnelse jeg noen gang har lest. De kunne like gjerne ha skrevet: Det hadde vært kjekt med en ny skole.

Jada, det hadde vært kjekt, men kommunens økonomi tillater det ikke. Vi driver nå og diskuterer kutt i alskens kulturtilbud, kutt i bibliotektjenester, svømmehaller, korpstilbud, helsestasjonstilbud – og enda har vi ikke nok penger!

Da blir det nødvendig med eiendomsskatt!
Ikke fordi det er nødvendig, men fordi politikerne i Ås bygger skoler over evne!
Jeg er sikker på at borgerne i Ås hadde godtatt eiendomsskatt hvis det var nødvendig, men ikke for å betale renter og avdrag på bygg som er revet.

Vi møter stadig oftere krav fra unge, miljøbevisste mennesker om å ta vare på det vi har, om gjenbruk, om å utnytte felles ressurser til beste for alle.

Vi kan høre på dem!

Vi kan rehabilitere Åsgård, vi kan ta vare på byggene – og vi kan få dem til å vare 15 år til.

Hvis vi vil.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken