Ytringsfrihet – kampen er ikke over enda

Ås ungdomsskole.

Ås ungdomsskole. Foto:

Av
DEL

MeningerVi har gjennom faget Internasjonalt samarbeid på Ås ungdomsskole lært at flere mennesker sitter fengslet i Saudi-Arabia fordi de har brukt ytringsfriheten sin. Dette er urimelig, og skaper et stort engasjement hos oss. Vi ønsker å gjøre en forskjell, og derfor gjennomførte vi en demonstrerte foran den Saudiarabiske ambassaden 3. mai.

I Saudi-Arabia skjer det mange brudd på menneskerettighetene. Det sitter mennesker fengslet der for å ha brukt ytringsfriheten sin. Et eksempel på dette er den saudiarabiske samvittighetsfangen Raif Badawi. Han hadde en blogg hvor han åpnet til debatt om det saudiarabiske systemet.

Dette mislikte myndighetene sterkt, noe som førte til at han i 2012 ble arrestert uten å ha gjort noe som kan ses på som galt. Raif har ikke gjort noe galt! Han har kun brukt sine grunnleggende rettigheter, som du og jeg kanskje tar for gitt.

På bloggen kritiserte han ikke staten, men stilte heller spørsmål ved menneskerettighetsbruddene. Han ble likevel dømt for å fornærme Islam. Dommen hans ble 10 års fengsel og 1000 piskeslag. Nå har han snart sittet fengslet i syv år. Hvis dommen blir stående, vil han etter de 10 årene i fengsel ha et utreiseforbud på 10 år.

Dette fører til at han går glipp av oppveksten til sine tre barn, som har måttet flykte til Canada.

I Norge har vi ytringsfrihet – men det betyr ikke at kampen er over. Vi var heldige og ble født inn i et land der vi har alle våre rettigheter. Raif har ikke vært like heldig som oss, likevel står han på sitt.

Vi ønsker å hjelpe han. Det at vi bare bruker LITT av vår tid på han, kan gjøre så ufattelig mye.

Raif er ikke den eneste samvittighetsfangen i Saudi-Arabia. I 2017 fengslet kronprins Mohammed bin Salman en rekke kvinner som har brukt ytringsfriheten sin og kjempet for kvinners rettigheter. For å opprettholde imaget sitt dekket han over dette ved å tillate folket ha det gøy.

Det ble lovlig med offentlig underholdning, i tillegg til at kvinner endelig fikk kjøre bil i 2018. Dette viser at det er livsfarlig å kritisere myndighetene, og om du våger, risikerer du alt.

Amnesty krever at Raif løslates umiddelbart og betingelsesløst, og at gjennomføringen av piskeslagene ikke skjer og at hele dommen oppheves – og deres arbeid ser ut til å hjelpe!

Amnestys arbeid for å løslate samvittighetsfangene har sett ut til å hjelpe. Raif Badawi har kun fått 50 av 1000 piskeslag. I tillegg ble tre av de fengslede kvinnene løslatt 28. mars i år.

Dette hadde ikke skjedd om ikke Amnesty hadde lagt så mye press på myndighetene i Saudi-Arabia. Det viser at det nytter å kjempe. Det er ikke kun Amnesty sin ære, men alle som har hjulpet dem ved å gi sin signatur og demonstrert mot de saudiarabiske myndighetene.

Derfor var vi være med å demonstrere foran den saudiarabiske ambassaden 3. mai. Fordi vi ikke godtar dette, og det bør ikke du heller!

Gi din underskrift her. Du kan ikke gjøre alt, men sammen kan vi gjøre en stor forskjell!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags