Derfor trenger vi Fadderuka

VIKTIG UKE: Det blir feil å avvlyse fadderukene, skriver studentleder Tuva Todnem Lund og rektor Sjur Baardsen. Bildet er fra olabilløpet Rally Kringa som ble arrangert under fadderuka i 2019.

VIKTIG UKE: Det blir feil å avvlyse fadderukene, skriver studentleder Tuva Todnem Lund og rektor Sjur Baardsen. Bildet er fra olabilløpet Rally Kringa som ble arrangert under fadderuka i 2019. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne uka kommer hundrevis av nye studenter til Ås og NMBU. Mange av dem har akkurat flyttet hjemmefra for første gang. De kommer hit og skal få nye venner, etablere nye nettverk og bli kjent med Ås og NMBU.

Vi er opptatt av at alle de nye studentene skal få et godt møte med hverandre, med studiekameratene og underviserne sine og med den nye hverdagen sin.

Samtidig er vi veldig opptatt av å følge offisielle regler og råd, og av å være på den sikre siden. Nå for tiden er det verken enkelt eller tilrådelig å gjennomføre sosiale sammenkomster slik vi er vant til, heller ikke fadderuker og studiestart. Derfor har NMBU-studentene, studentlederne her, kommuneoverlegen, NMBU-ledelsen og Studentsamskipnaden i Ås sammen planlagt hvordan vi skal ta imot de nye studentene og hvordan studiehverdagen skal være framover. Vi har løpende kontakt og samarbeid om studiestart, og studentene organiserer en fadderuke med klare regler og begrensninger.

I helga så vi tilløp til festing i privat regi i de store studiebyene som kan gjøre det vanskelig å opprettholde godt smittevern, også i Ås. Denne typen adferd er absolutt ikke forsvarlig. Bufdir-direktør Mari Trommald sier til Aftenposten at løsningen på dette er å avlyse fadderukene. Det er vi ikke enige i. Av erfaring vet vi at fadderuken er viktig for studentenes gjennomføring, deres sosiale nettverk og psykiske helse. Det er de første ukene på nytt sted at grunnlaget for årene her legges. Derfor er det viktig at vi bruker de mulighetene som faktisk finnes innenfor smittevernreglementet til å møtes og til å bli kjent.

At sammenkomster i privat regi er innenfor regelverket, er det hver enkelt deltager som har ansvaret for å sørge for. Vi vil sterkt oppfordre alle våre studenter til å ta innover seg sitt individuelle ansvar for å oppføre seg i henhold til reglene. Bare slik kan vi sørge for at vi slipper en ny, stor smittebølge og strenge tiltak. Vi har alle et ansvar for å ta vare på hverandre – NMBU-studentene på samme måte som alle andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags