Dette er de nye nasjonale korona-tiltakene: – Må sette det sosiale livet på vent

Av

Regjeringen innfører strenge, nye koronatiltak etter julen.

DEL

(Østlandets Blad) FOLLO: – Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge kan være på vei, sier statsminister Erna Solberg under pressekonferansen søndag kveld, skriver Nettavisen.

I Nordre Follo kommune økte smitten kraftig rundt nyttår. 50 ble bekreftet smittet på bare to dager. Det til stor bekymring for kommuneoverlegen. For å hindre en ny bølge innføres strenge tiltak atter en gang.

Tiltakene vil gjelde for hele Norge. Noen ytterligere tiltak er også anbefalt for de kommunene med høyt smittetrykk.

- Overvåkningen tyder på at smitten har økt i høytiden, men det er for tidlig å si akkurat hvordan tallene blir, sier Erna Solberg til Nettavisen.

Hun viser også til at den nye varianten av viruset, som først ble funnet i Storbritannia, og også er påvist i Norge, ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige viruset.

– Sammen må vi ta et krafttak for å hindre at smitten sprer seg.

Derfor innføres nye strenge tiltak.

– Jeg ber dere derfor om å ikke ha besøk hjemme, fortsetter statsministeren.

Hun sier dette ikke gjelder de som er avhengig av hjemmetjenester og som er i livets siste fase, og at barn kan ha besøk av barn i samme kohort. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand.

– Alle vi andre må sette det sosiale livet vårt på vent i to uker.

Maksimalt fem personer

Videre er det forbudt med alkoholservering i hele landet. Det kan maksimalt være fem personer i private sammenkomster utenfor hjemmet, mens hele husstanden kan møtes om man er flere enn fem.

Det kan maksimalt være ti personer på offentlige arrangementer innendørs, men likevel 200 personer der hvor alle sitter i fastmonterte seter.

All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar.

Alle som kan ha hjemmekontor bør det, og alle bes om å la være å reise, med unntak av å reise på hytta med de en bor sammen med.

Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar. Dette gjelder også alle aktiviteter innendørs som samler barn og unge på tvers av klasser/ kohorter.

Det kom søndag ettermiddag frem at Helsedirektoratet vil ha nye innstramminger. Det kommer frem i et notat fra Helsedirektoratet til regjeringen.

Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger, anbefaler regjeringen.

Alle tiltakene gjelder først i to uker. Tiltakene skal vurderes på nytt i midten av januar.

Dette er de nye reglene, som regjeringen innførte søndag:

 • «Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk», lyder anbefalingen. Sett sosial kontakt på vent, var budskapet fra statsminister Erna Solberg.
 • Eneste unntak er hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.
 • Alle private arrangementer, utenfor private hjem, skal ha maks fem gjester.
 • Maks ti personer på innendørs arrangementer. Men dersom man har fastmonterte seter, kan det være 200 personer.
 • Forbud mot skjenking av alkohol nasjonalt.
 • Alle universiteter og høgskoler bør holde campus stengt til 18. januar. Frem til det skal elevene kun ha digital undervisning der det er mulig.
 • Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrett, kulturarrangementer og religiøse samlinger innendørs anbefales utsatt til etter 18. januar.
 • Alle videregående og ungdomsskoler settes nå på rødt nivå.
 • Alle unødvendige reiser skal unngås, og alle som kan det skal bruke hjemmekontor.

Regjeringen legger i tillegg til flere tiltak som kommuner og regioner med stort smittetrykk bør vurdere å innføre:

 • Retningslinjer for når barneskoler og barnehager skal følge veilederen for «rødt nivå».
 • Påbud om bruk av munnbind på offentlig sted der det ikke er mulig å holde avstand på minimum en meter.
 • Påbud om hjemmekontor i den utstrekning dette er mulig.
 • Påbud om stengning av driften av treningssentre, bingo -og svømmehaller.

– Kan komme ut av kontroll

Like før pressekonferansen kom det frem at Helsedirektoratet har anbefalt en rekke strenge tiltak mot koronaviruset.

Det er smitteøkningen gjennom desember som er bakteppet for anbefalingene.

«Vi vurderer at det er sannsynlig at vi er på vei inn i en eskalerende smittesituasjon. Det er også bekymringsfullt at det er oppdaget flere tilfeller av den mer smittsomme britiske mutasjonen i Norge», skriver Helsedirektoratet i sitt notat.

Folkehelseinstituttet (FHI) karakteriserer situasjonen som uoversiktlig og bekymringsfull.

Smitten har økt mange steder i landet. Samtidig har testaktiviteten gått kraftig ned over jul og nyttår. Folk har reist mye i jula, og nå kommer mange tilbake til arbeidsplasser og studiesteder.

Det kan få store konsekvenser:

«Vi er urolige for at ekstra smittespredning i uke 1 og kanskje uke 2 skal føre til at epidemien kommer ut av kontroll i noen kommuner og regioner i januar», skriver FHI.

Stabilt sykehustall

Myndighetene har vært bekymret for smittesituasjonen de siste ukene, og fra lørdag ble det innført obligatorisk testing på alle grensestasjoner.

Søndag var 128 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på én pasient fra dagen før.

13 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt søndag.

101 av koronapasientene er innlagt på sykehus i helseregionen Sørøst, 14 er innlagt i Helse Midt-Norge, ni er innlagt i Helse vest og fire er innlagt i Helse nord.

Søndag var det registrert 50.056 koronasmittede personer her i landet, ifølge foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

R-tallet har økt

Lørdag slo Folkehelseinstituttet alarm om smittenivået i landet. De advarte om at smittetallene nå kunne være på omtrent samme nivå som da toppen ble nådd i høst.

– Nå er vi kanskje tilbake på det nivået vi var på da det snudde i november. Da er faren stor for at det går høyere enn det nivået, sa direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

Smittetallet R har ifølge FHIs beregninger steget til 1,3. Det betyr at 100 smittede personer i snitt vil smitte 130 nye.

Til stede under pressekonferansen søndag kveld er statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken