Dette er regjeringens nye reiseråd: Flere områder i Sverige åpnes, men «Spania blir rødt land»

DEL

(Østlandets Blad) Under regjeringens pressekonferanse ble det lagt frem nye reiseråd. Flere områder i Sverige blir nå grønne: Värmland, Örebro, Östergötland og Kalmar. Det kommer i tillegg til de som allerede var grønne: Skåne, Blekinge og Kronoberg.

Spania som har vært et grønt land, blir nå kategorisert som rødt fra og med midnatt 24. juli. Det vil si at dersom du ankommer Oslo lufthavn etter midnatt, må du i ti dagers karantene. Reiser du fra Spania og ankommer før midnatt må du ikke i karantene.

Har du reist til Spania da landet hadde grønn status, vil du ha rett til sykepenger dersom det trengs i karantenetiden. landbruks- og matminister Olaug Bollestad forklarer at det er for de som reiste før statusoppdateringen for Spania, ikke har brutt regelverket.

- Grunnen til endringene er at de ikke lenger oppfyller kravene. Vi forstår at dette er skuffene, sier Bollestad.

- Alle bør tenke seg godt om før de reiser utenlands, for vi er midt i en pandemi. Det er ikke risikofritt å reise til land, også såkalte grønne land, fortsetter hun.

Espen Rostrup Nakstad ved FHI minner om at hvis du reiser fra et grønt land og mellomlander i et rødt land, må du i karantene.

– Karantene innebærer altså at du ikke kan dra på jobb, reise kollektivt eller oppholde deg på steder med mange mennesker.

Artikkeltags