Earth Hour: En time for fellesskap og klima

OPPFORDRER TIL Å DELTA PÅ EARTH HOUR: Kim André Nielsen. Student ved NMBU og ferskt medlem av Ås Grønne Studenter og Ås MDG

OPPFORDRER TIL Å DELTA PÅ EARTH HOUR: Kim André Nielsen. Student ved NMBU og ferskt medlem av Ås Grønne Studenter og Ås MDG Foto:

Av
DEL

MeningerHverdagen har blitt snudd opp ned. Folk må jobbe hjemmefra, barn kan ikke gå på skole, og flere andre restriksjoner har blitt vedtatt for å bremse smittespredningen. Korona har mildt sagt tatt over hverdagen vår og samfunnsdebatten. Det er selvfølgelig med god grunn at korona er på dagsordenen, og bekjempelse av pandemien kommer til å være viktig i månedene framover også. I disse tider er det viktig for folk å finne sammen - på avstand, for å støtte hverandre i denne verdensomspennende dugnaden for å stanse smitten. Selv om vi ikke kan møtes fysisk, kan vi fremdeles ta del i globale fellesskap og markeringer. En global markering tar allerede sted lørdag 28. mars; Earth Hour. Earth Hour er en markering hvor alle kan komme sammen om noe større; både for å skape et fellesskap i en tung tid og for å uttrykke et håp om en grønnere framtid.

Nå kan man fort føle seg engstelig, utslitt eller alene. Earth Hour kan forene folk gjennom en felles markering. Selv om man sitter for seg selv, kan man fremdeles være en del av et sosialt fellesskap. Et fellesskap som strekker seg over karantene-, kommune- og landegrenser, hvor millioner av mennesker skrur av alle lys i en time. Ved å trykke på en lysbryter, kan man - i alle fall i en times tid - skape samhørighet for folk i denne vanskelige tiden. Samtidig belyser markeringen de miljømessige effektene av verdens energiforbruk.

Energiforbruket i verden har økt enormt de siste tiårene, og etterspørselen vil trolig øke de neste årene også. Det er dermed økende press på å utvide energi-tilbudet. Dette kan igjen ha store konsekvenser både for biomangfold, gjennom ødeleggelse av habitat, og for klimaet gjennom økte utslipp. Økte utslipp forsterker en annen krise. En krise minst like viktig som den vi er i nå. Den kan føles mer distansert for øyeblikket, men vi må ikke glemme den helt; nemlig klimakrisen. Verdensomfattende klimaforandringer og økning av den globale gjennomsnittstemperaturen vil få store konsekvenser. For at den globale gjennomsnittstemperaturen ikke skal øke med mer enn 1,5℃, må vi handle sammen, og vi må handle nå. Samtidig spør du kanskje “hva slags rolle spiller det om jeg skrur av lyset?”, og til det kan man svare med et godt ordtak: mange bekker små gjør en stor å. Sammen kan vi takle både korona-pandemien og klimakrisen. Sammen kan vi skape fellesskap og klimatiltak. Sammen kan vi skape en bedre og grønnere framtid.

Bli derfor med på markeringen lørdag 28. mars kl. 20:30. Dere kan også vise at dere deltar ved å bli med på vårt Facebook-arrangement: Earth Hour – Ås, og/eller Facebook-arrangementet Earth Hour 2020.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags