Gå til sidens hovedinnhold

Eirik jubler for å få flere rettigheter: - Dette har vi jobbet for lenge

Naprapati og osteopati har fått autorisasjonsordning. – Dette har vi jobbet med lenge, og vi er endelig i mål. For meg betyr dette mye, sier naprapat Eirik Løken.

Som en del av budsjettforhandlingene er det nå klart at både naprapater og osteopater skal bli offentlig godkjent og få autorisasjon som helsepersonell

Hvert år er utføres det 1,1 millioner behandlinger av naprapater og osteopater. I Norge er det mellom 400-500 naprapater.

Fremskrittspartiet fikk gjennomslag for å innføre offentlig godkjenning og autorisasjon for de to yrkesgruppene i forhandlingene om neste års statsbudsjett med regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF.

– En trygghet for meg og pasientene

Det får Eirik Løken til å slippe jubelen løs.

– I praksis betyr det i første omgang at vi får en beskyttet tittel og bedre trygghet for pasientene mine og at jeg har en trygg jobb framover til jeg blir pensjonist , sier Eirik Løken.

Dette betyr også at behandlingene fortsatt er momsfritatt.

– Regjeringen har nemlig planlagt å momsbelegge behandling som ikke er autorisert. Det betyr at jeg har en trygg jobb framover, og jeg kan bedre kommunikasjonen med andre profesjoner innenfor det offentlige helsevesenet, slik at pasientene får bedre oppfølgning, forteller Eirik Løken.

Les også

Skulle hatt nesten 2000 Ås-folk i kirka på julaften - nå blir det kamp om plassene

Inngår ikke i refusjonsordning

Det er flere år siden fysioterapi ble anerkjent og fikk autorisasjonsordning i Norge. Hittil har naprapati og osteopati vært definert inn under alternativ behandling, og har dermed ikke vært den del av statens refusjonsordning for helsetjenester.

– Har dere blitt informert om refusjonordning enda?

– Det er i første omgang ikke snakk om at vi inngår i noen refusjonsordning. Hvilke rettigheter vi vil få er ikke helt avklart ennå, men vi får en beskyttet tittel og pasientene får en sikkerhet i form å være dekket av Norsk Pasientskadeerstatning, sier Løken.

Ordet naprapati betyr å korrigere årsak til lidelse. Når en naprapat har funnet årsaken, har han flere behandlingsformer på repertoaret.

– Jeg behandler muskel- og leddsmerter. Først går man grundig gjennom sykehistorien og utfører kliniske tester for å finne diagnose og hvor plagene stammer fra.

Behandlingen som velges tilpasses diagnosen og pasienten, men inneholder teknikker som løser opp i stive ledd, muskler eller bindevev. Som oftest får pasienten med et individuelt treningsopplegg med øvelser de gjør hjemme, forteller Løken.– Dette har aldri vært alternativ medisin

Fremskrittspartiet fikk altså gjennomslag for sitt standpunkt i forhandlingene med regjeringspartiene.

– Dette har aldri vært alternativ medisin, men helt ordinær helsebehandling for muskel- og skjelettlidelser på linje med fysioterapi og kiropraktikk. Hvert år bidrar disse yrkesgruppene til å redusere sykefravær og gi bedre livskvalitet for tusenvis av nordmenn.
Disse behandlingene har god dokumentert helseeffekt og endelig får de anerkjennelse for det gjennom en offentlig autorisasjon også her i Norge, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp) til ABC Nyheter.

Dermed følger Norge etter resten av Norden. Osteopater har offentlig autorisasjon på Island, i Finland og Danmark, mens naprapater har offentlig autorisasjon i Sverige og Finland.

Les også

Smittesporing og testing fortsetter i jula: – Du kan risikere å få en telefon klokken 17 på julaften

Økt pågang i koronaperioden

På tross av nedstengning i våres har det vært økt pågang på klinikken kan Løken fortelle.

– Stengte treningssentre, omtrent null aktivitet i breddeidretten og dårlig ergonomi på hjemmekontoret har gjort at flere sliter med vond nakke, skuldre og rygger, sier Løken.

Han forteller at permitteringer og økt usikkerhet har gjort sitt til at stressrelaterte plager øker.

– Jeg vil gjerne slå et slag for hverdagsaktiviteten.

Det trenger ikke være så mye, men ta gjerne et telefonmøte mens man går

tur, eller legg inn en kort styrkeøkt på 15 minutter hver dag. Alt er bedre enn ingenting, avslutter Eirik Løken.

Kommentarer til denne saken