ÅS/NORDRE FOLLO: Å få en nominasjon til en Spellemann, som er de mest høythengende prisene i norsk musikk, er alltid sats, og det er også stas å vinne. men det er fortsatt en stund til vinnerne skal kåres.

Nå skal vi imidlertid glede oss over at flere, lokale artister fra Nordre Follo og Ås har fått en nominasjon.

Bredden er stor, kvaliteten er høy, og dette er musikere vi har all grunn til å være stolte av.

Talentfull

Helt fra lokale scener i Follo for mange år siden, har folk i Follo bitt seg merke i Emelie Hollows magiske stemme. Den er som fløyel på en seng av fjær, sårbar og samtidig sterk.

De siste årene har Hollow fra Ås blant annet samarbeidet med Ruben, Dagny, SKAAR, Lemaitre, Emma Steinbakken, Victoria Nadine, Seeb og flere andre, og hun var også stemmen som bar selveste Alan Walkers nydelige «Lily», som i i forfjor var strømmet over to milliarder (!) ganger, tilsvarende mer enn en fjerdedel av klodens befolkning og 200 millioner ganger på Spotify, skriver ØB.

Hun gjorde seg også bemerket da hun skrev det som omtales som årets viktigste kåt i 2021 – «Alene Sammen». Hun var også en av låtskriverne på Tix' MGP-bidrag «Fallen Angel». For å nevne noe.

Nå blir hun altså hedret for sitt låtskrivertalent med en Spellemanns-nominasjon. I videoen øverst i saken kan du nyte Emelies nydelige stemme i aksjon.


Hardtslående og digg

I metall-klassen stiller Nekromantheon, som er noe av det pureste du kan få av trash metall. Hardtslående og brutalt, men samtidig teknisk, overlegent bra og tight.

«The Visions Of Trismegistos» heter bandets siste album, som ble sluppet den 30. april 2021. Dette var bandets første album på hele ni år, og det slo åpenbart an. Nekromantheon, med base på Kolbotn, startet opp i 2005 med et mål: De skulle spille kjapp, skitten og hard thrash metal lik avgudene før dem. Det har de jo klart. Det er kompromissløst og rått.

Dette er ikke første gangen bandet er nominert til en spellemann. I 2012 fikk de faktisk også prisen for beste metal-album for «Rise, Vulcan Spectre»

Her kan du se et liveopptak fra 26. februar 2021, hvor du kan se bandet fremføre tittelsporet fra den siste skiva.

Prisbelønt og kritikerrost

Til slutt har vi Maja S.K. Ratkje fra Svartskog i Nordre Follo. Det er noe spesielt og unikt med Ratkjes musikk. Det er en egen atmosfære og aura. Man blir sugt inn i det særegne, og blir tatt med inn i en fascinerende verden. Ratkje har flere ganger vært nominert til en Spellemann.

Gjennom prosjektet «Sult» gjorde hun seg bemerket, ikke minst på grunn av det noe spesielle instrumentet hun spilte på i operaen, og som bar det musikalske teppet under Ratkjes karakteristiske stemme.

«Vannstand «, som hun er nominert for i denne omgang, beskrives som en hyllest til de langsomt pulserende tidevannsskiftningene langs den norske fjorden. Dette er også et verk som er inspirert av tidevannets tyklus, og det ligger nok et og annet klima- og miljøbudskap bak det hele, skal du se. Lydinstallasjonen har også blitt fremført flere steder i Norge.

I denne videoen beskriver Ratkje også litt mer om verket, som også involverer barn i fremføringen.

Dette skjer

Dermed er det bare å ønske lykke til til alle våre artister i årets kamp om de gjeve prisene.

Vi tar også med i Follo-sammenheng at Sarah Jane Summers og Juhani Silvola, bosatt på Nesodden, er blant de nominerte. De to har en nominasjon i kategorien Tradisjonsmusikk for sin «The Smoky Smirr o Rain».